Njegovo veličanstvo krof

21. 2. 2020

Zakaj se za pusta sladkamo prav s krofi in od kod pravzaprav prihajajo?

O tem, kdo je prvi spekel prvi krof in od kod prihaja, kroži več različnih zgodb. Nekateri pravijo, da jih je odkrila dunajska kuharica Cecilia Krapf, drugi, da so krofe pripravljali že v stari rimski kuhinji. No, medtem pa stara legenda pripoveduje, da so nastali, ko je nesrečno zaljubljena kuharica testo za kruh pomotoma vrgla v vroče olje in tako izumila krofe. Zagotovo drži to, da slovensko ime za krofe zagotovo izvira iz nemške besede krapfen.

Pustno praznovanje je v času, ko se zima poslavlja in ko počasi na vrata že trka pomlad. Stare vraže pravijo, da polni krožniki v času pusta privabijo obilno letino. Sploh je včasih veljalo, da mora biti hrana za pusta čim bolj mastna. 

Pred davnimi časi je beseda krapfo pomenila kljuko, kavelj ali krempelj. Prvi krofi pravijo, da so bili nepravilnih oblik z izrastki, ki so spominjali na kremplje.

Krofi so bili včasih le praznična pustna jed iz kvašenega testa, ocvrti na maslu, svinjski masti ali olju. Danes pa jih dobimo v prav vsaki trgovini vse dni v letu.

V 19. stoletju so bili krofi manjši. Ocvrti so bili na maslu in polnjeni  z brusnično ali marelično marmelado. V 19. stoletju so bili krofi manjši. Ocvrti so bili na maslu in polnjeni z brusnično ali marelično marmelado.

V Sloveniji je med najbolj znanimi velikanski trojanski krof, ki ga je leta 1961 izumila kuharica Rajka. Njen recept je še danes skrbno varovana skrivnost. Slovenci imamo še vedno pojemo največ krofov, polnjenih z marelično marmelado, čeprav poznamo tudi takšne z borovničevo marmelado, čokolado ali vaniljevo kremo. 

V pekarnah cvrejo in z marmelado polnijo krofe že tedne pred pustom, kajti vsako leto jih v pustnem času pohrustamo več milijonov! Medtem pa v nekaterih angleško govorečih deželah ta dan pečejo palačinke.

Foto: BoBo

mp

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.