Ekološka slikanica Plinko

0 - 6 let

30. 12. 2013

Znova vam predstavljamo slikanico z ekološko tematiko. Njen naslov je Plinko. Kot že samo ime pove, ima v slikanici glavno vlogo zemeljski plin.

Zgodbico o Plinku je napisala pisateljica in urednica Energetike.NET in Eko knjige Alenka Žumbar Klopčič, Plinka pa je upodobila ilustratorka Nina Meglič.Plinko je prikupni knjižni lik, ki ponazarja zemeljski plin, od njegovega nastanka do vseh segmentov naše rabe tega energenta. Izdajo knjižnega projekta je podprla družba Geoplin, d. o. o., Ljubljana, družba za trgovanje in transport zemeljskega plina.

Plinko ozavešča vse nas

V preteklih desetletjih smo z željo po hitrem povečanju ugodja našega življenja ob tem pozabljali, da kakovost življenja ni samo ugodnejše bivanje in večji obseg razpoložljivih dobrin, ampak je pomembna tudi dolgoročna vzdržnost našega načina življenja.

Naš razvoj je bil spodbujan s preveliko porabo energije iz fosilnih goriv in posledično z oddajanjem prevelikih količin ogljikovega dioksida v okolje. Vzdrževanje takega stanja bi preveč poslabšalo pogoje življenja že za nas in še bolj za generacije za nami. Zato moramo čim prej spremeniti način življenja, tako da bomo uporabljali le do okolja prijazne energije. Končni idealni cilj je popoln prehod na uporabo obnovljivih in do okolja neškodljivih virov energije, vendar bodo za dosego tega cilja potrebna desetletja ali celo stoletje.V času, ki ga potrebujemo, da opustimo uporabo fosilnih goriv, pa je treba uporabljati v največji meri tista razpoložljiva fosilna goriva, ki najmanj škodujejo okolju. Tako gorivo je zemeljski plin, ki pri zgorevanju oddaja v okolje mnogo manj škodljivih snovi kot premog in nafta.

Knjiga Plinko lahko našim najmlajšim na preprost in razumljiv način predstavi prihod zemeljskega plina v naše domove in tovarne in jim razloži tudi njegovo do okolja prijazno in široko uporabo.

T. M.
Foto: Knjiga Plinko

SLONTASTIČEN POZOR!

Predenje - zanimiv pojav pri mačkah. Spoznajmo ga podrobneje.