Kdo ve, kaj je ivje?

5. 1. 2020

Zimska jutra nas lahko pozdravijo z nizkimi temperaturami in zaledenelimi okni, velikokrat pa tudi z ivjem. Morda veste, kaj to sploh je in kako nastane?

Če je odgovor da, bomo zelo veseli, če nam napišete, kje ste videli ivje. Lahko nam tudi pošljete fotografijo tega pojava. Naš naslov je še vedno: bansi@rtvslo.si.

Kaj je torej ivje?

Ivje je vrsta padavin v trdnem stanju. Vlaga v zraku zaradi nizkih temperatur zaledeni. Ivje (rečemo mu tudi inje) lahko opazimo na tleh, predvsem pa na rastlinju. Ivje na predmetih (avtomobilih, stavbah, okrasnih predmetih in podobnem), predvsem pa stenah, pogosto imenujemo srež. Skratka - ko je hladno, je ivja povsod veliko. Podobno je s snegom - ko zapade, ga vidimo povsod.

Ivje na hrastovih listih.Ivje na hrastovih listih.

Za ivje je značilno, da se pojavlja v meglenem in hladnem vremenu. Na veje in liste dreves se nalepijo konice ledenih iglic.

Za nastajanje ivja so ugodna območja, kjer so rastline in predmeti najhladnejši.Za nastajanje ivja so ugodna območja, kjer so rastline in predmeti najhladnejši.

Ivje zelo spominja na slano, a je med njima pomembna razlika.

Razlika med ivjem in slano je v tem, da slana nastaja v hladnih urah, to je zvečer, ponoči in zjutraj v jasnem in mirnem vremenu. Ivje pa nastaja v oblačnem hladnem vremenu, posebno tedaj, ko je ves dan megla in piha veter.Vendar pa ivje ni vedno povezano z meglo.

Bili so primeri, ko je nastajalo tudi v jasnem ali malo oblačnem vremenu.

Kadar je plast zaledenele vode debelejša, ne govorimo o ivju, temveč o žledu. Ste vedeli, da žled lahko močno poškoduje drevje in druge predmete? Lomijo se veje, trgajo se telegrafske žice in podobno.

Tanja Mojzer
Foto: BoBo.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.