Črno-beli svet tjulnjev

13. 2. 2020

Tjulnji živijo na plavajočem ledu, na ledu ob obalah ter otočkih in čereh pred obalami severnih in zmerno toplih morij. Poglejmo še druge njihove značilnosti. 

Na kopnem so zelo počasni zaradi šibkih sprednjih plavuti, s katerimi se ne morejo dvigniti od tal. Plavuti so v vodi dobra vesla, a na kopnem nekoristna. Opirajo se na trebuh in nemočno "valovito poskakujejo". V vodi so izredno spretni plavalci. Hitro plavajo z zadnjimi plavutmi, s katerimi zamahujejo, kot bi ploskali.

Telesne značilnosti:

Njihova teža je od 30 do 1000 kg (odvisno od vrste). Živijo do 56 let. Veliki so od 1,5 do 2 metra in dihajo s pljuči. Telo jim pokriva mehak in gost kožuh. Okrogel, dobro rejen trup je vretenast, v plečih širok in postaven, proti koncu pa čedalje tanjši in se konča v kratek rep.

Noge so bolj podobne plavutim kot pravim nogam. Oči ima velike, največja zanimivost pa je, da vidijo le črno-belo. Ostro vidijo tako na kopnem kot v vodi. Na glavi so tipalne ščetine, brez katerih ne bi mogli loviti plena. Če tjulnja kaj vznemirja, hripavo laja in jezno renči, če pa se mu zgodi kaj hudega, ga oblijejo solze. Tjulnjeva sovražnika sta beli medved in delfin z imenom orka. Njegov največji sovražnik pa je človek.

So ekološki. Poglejmo, zakaj. 

Potopi se za mnogo dalj, kot se lahko človek. Morski slon za 30 minut, weddellov tjulenj pa kar za 73 minut! Seveda medtem ne morejo dihati, kisik pa vseeno potrebujejo. Dobijo ga iz krvi, v kateri je lahko kar štirikrat več kisika kot v človeški. Srčni utrip se zelo upočasni in prebavila nehajo delovati. Med potopom kisik dobijo le nujno potrebni organi: možgani, pljuča in srce.

T. M.
Foto: EPA

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.