Bakterije sovražijo čistočo

15. 1. 2015

Bakterije so drobna živa bitja, ki jih s prostim očesom ne vidimo. Živijo vsepovsod okoli nas in tudi v naših telesih.

Poznamo dobre in slabe bakterije. Dobre bakterije so koristne za naše telo, saj pomagajo krepiti naš imunski sistem. Imunski sistem je ime za vse obrambne mehanizme telesa, ki se bojujejo proti različnim boleznim. Slabe bakterije pa so tiste, ki povzročijo, da zbolimo

Bakterije so živa bitja, ki za življenje potrebujejo vodo, hrano in toploto. 

Bakterije so po navadi prozorne in jih lahko vidimo le z mikroskopom, če jih obarvamo. So različne oblike, okrogle, kvadratne ali spiralaste. 

V zimskem času, ko se manj gibamo in zaužijemo manj vitaminov, se hitreje prehladimo, zato moramo še bolj pridno skrbeti za čistočo. Pri tem mislimo predvsem na umivanje rok.

Na rokah lahko na dan najdemo tudi 3000 bakterij.

Prav umazane roke so velikokrat krive, da zbolimo. Ko se z njimi dotikamo obraza, namreč te male neustrašne živalce pridejo v telo in že kihamo, smrkamo in kašljamo. 

Roke si umijemo vsakič, ko so umazane. Vedno pred jedjo, po uporabi stranišča, po igranju z domačimi živalmi. Pa tudi vsakič, ko pridemo domov.

Roke si z milom in toplo vodo umivamo vsaj dvajset sekund in si jih po umivanju dobro posušimo s čisto brisačo. Super je, če uporabite papirnate brisače, ki jih po uporabi zavržete. Na mokri brisači se namreč tudi lahko skrivajo bakterije, ki čakajo, da skočijo na vaše roke. Takole si umivajo roke v vesolju.

Po uporabi stranišča školjko najprej pokrijte s pokrovom in šele nato spustite vodo. Tako preprečite, da bi drobne kapljice, ki ob tem pljusknejo v zrak in so v njih bakterije, razpršili naokoli. 

Proti prehladu in bakterijam se borimo tudi z uživanjem sadja in zelenjave.Proti prehladu in bakterijam se borimo tudi z uživanjem sadja in zelenjave.

Med kašljanjem in kihanjem si pokrijemo usta in nos! Virusne in tudi bakterijske okužbe se širijo prav na ta način -  s kašljanjem, kihanjem in dotikom rok. Uporabite papirnati robček, ki ga nato zavrzite. Če ga nimate, si pokrijte usta in nos tako, da pokrčite roko in približate komolec.  

Kadar je pozimi sončno, nikar ne čepite doma za računalnikom ali televizijo. Pojdite na sprehod. Na soncu dobi telo vitamin D, ki ščiti pred prehladi. Ob tem se dovolj oblecite, obujte tople in suhe čevlje ter si na glavo poveznite kapo. 

Foto: Epa

mp