POKLIC: Ko bom velik, bom pilot!

18. 9. 2017

Vas zanima, katere veščine so potrebne za delo pilota potniškega letala? In katero šolo je treba končati? Kako pa sploh poteka delo pilota? Poglejmo! 

Pilotska kabina vsebuje ogromno elektronike. Pilotska kabina vsebuje ogromno elektronike. Pilot mora zelo dobro poznati delovanje celotnega letala. Pilot mora zelo dobro poznati delovanje celotnega letala.

Če ste morda že kdaj leteli z letalom (morda se je to zgodilo ravno pred kratkim ali pa se bo še med jesenskimi počitnicami), ste se gotovo že vprašali: "Kako lahko postanem pilot?" Ker je prav, da spoznate čim več različnih poklicev, vam tokrat razkrivamo nekaj dejstev o tem, kako postati poklicni pilot.

Pilot upravlja letalo na domačih ali mednarodnih poletih in je odgovoren za varno, pravočasno in ekonomično letenje med posameznimi letališči. Svoje delo začne najmanj eno uro pred vzletom letala s pripravo na polet, ko preveri in pripravi dokumentacijo za polet, preveri vremenske razmere in preuči obvestila za letalce. Pred poletom se posvetuje, organizira, vodi in koordinira delo vseh članov letalske posadke. Pred samim poletom opravi pregled letala, preveri polnjenje goriva, natovarjanje in iztovarjanje tovora ter vkrcavanje in izkrcavanje potnikov. Tik pred poletom podpiše dokumente o poletu. Polet poteka v okviru predpisanih postopkov v sodelovanju s kontrolo letenja.

Katero šolo oziroma tečaje je treba opraviti?

Če želite postati poklicni pilot, je treba opraviti licenco poklicnega pilota. Pilot mora tudi zelo dobro poznati delovanje samega letala, da zna ob morebitni okvari čim natančneje opisati nastalo težavo. Usposabljanje pilota z licenco poklicnega pilota poteka ob delu, tako da lahko vzporedno študira in opravlja delo inštruktorja letenja, kopilota in kapitana na reaktivnih in večmotornih težjih propelerskih letalih v javnem zračnem prometu.

Katere pripomočke uporablja pilot?

Šolanje v Sloveniji

V Sloveniji nimamo posebne šole ali fakultete za pilota, imamo pa tovrstno smer na strojni fakulteti v Ljubljani (smer letalstvo). Sam študij ni dovolj, treba je opraviti tudi licenco za poklicnega pilota. Piloti morajo imeti ogromno znanja o letalih, o različnih okoliščinah letenja (vetrovi, nevihte, zračni pritisk, značilnosti letenja ponoči in podnevi in še in še). Usposabljanje je končano z uspešno opravljenim teoretičnim in praktičnim izpitom, ki ga kandidat opravlja pred posebno državno komisijo. Teoretična znanja med drugim zajemajo poznavanje aerodinamike in teorije letenja, poznavanje letala, motorja in instrumentov, letalske konstrukcije in tipov letal, poznavanje sistemov na letalih, navigacije, meteorologije, zakonskih predpisov, letalske medicine, organizacije letenja in prometa, obremenitev in uravnoteženja letal in poznavanje angleškega jezika. 

Toliko za zdaj o pilotu potniškega letala. Treba je povedati tudi to, da se pilot lahko izšola tudi za pilota vojaških letal ali pa športnih, zasebnih, poslovnih in številnih drugih letal. 

Tanja Mojzer
Vir: Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje

Foto: EPA