Ste že slišali za povodnega kosa?

17. 7. 2021

Črnega kosa poznate, kajne? Kaj pa povodnega kosa? Morda živi pod vodo? Kaj bi rekli - da ali ne? Poglejmo! 

Če boste imeli srečo, lahko povodnega kosa srečate na sprehodu v severovzhodnem delu Slovenije, npr. na Pohorju.Če boste imeli srečo, lahko povodnega kosa srečate na sprehodu v severovzhodnem delu Slovenije, npr. na Pohorju. Obožujejo polže in rake, ki jih najdejo v potokih in čistih rekah. Obožujejo polže in rake, ki jih najdejo v potokih in čistih rekah.

Povodni kos je splošno razširjena ptica, a ni pogosta. Ni selivka, ampak stalnica, pozimi se z više ležečih predelov pomakne na območja nižinskih rek, nezmrznjenih ribnikov in jezer. Živi ob gozdnih in gorskih potokih ter manjših rekah, morajo pa to biti čisti vodotoki, saj so povodni kosi zelo občutljivi za čistočo vode. 

V Sloveniji je razširjen v severozahodni Sloveniji, njegovo severovzhodno mejo predstavlja Pohorje. Ni ga na kraškem svetu, kjer pravzaprav ni površinsko tekočih voda. Po svetu ga najdemo v Evropi, na Bližnjem vzhodu, v osrednji Aziji in na indijski podcelini. Vrsta je razdeljena na več podvrst, ki se razlikujejo predvsem po barvi v prsnem predelu.

Kaj bi rekli, zna povodni kos plavati?

Ne boste verjeli, a povodni kos je edina ptica pevka, ki se zna potapljati in plavati. Velik je 19 cm, težek 60 g, razpon kril ima 28 cm. Zgoraj je temnosivo-rjav, vrat in sprednji del prsi sta bela, trebuh je rjav. Mladiči so na zgornji strani sivi, na spodnji umazano beli in marogasti. Spola se med seboj skoraj ne razlikujeta, na pogled sta enaka. 

Gnezdi od aprila do julija, njegova jajca so bela. Prvoletna samica (ki prvič nese jajca) ima eno leglo, večletna samica dve legli, v leglu je od štiri do šest jajc. Gnezdo je grajeno močno in je okroglo, zgrajeno večinoma iz mahu ter postlano s suhim listjem. Gnezdi v bližini tekoče vode v skalnih vdolbinah, med koreninami, pod bregom, za slapovi ali v konstrukciji mostov.

T. M.
Foto: Bobo.