Foto: Živali, ki spijo najmanj

3. 11. 2014

Otroci nujno potrebujete dovolj spanja, da se zbudite spočiti in pripravljeni na nove vragolije. Katere živali pa skorajda ne zatisnejo očesa?

Živali se glede na to, koliko spanca potrebujejo, močno razlikujejo. Za največje zaspance v živalskem kraljestvu veljajo koale, ki spijo več kot 20 ur na dan, med bolj lenobne sodijo tudi pasavci, lenivci, lemurji in oposumi. Tisti, ki imate doma psa ali muco, veste, da se tudi te živali zelo rade zleknejo v kakšen kot in sladko spijo. Mačke in psi spijo približno 12 ur na dan.

Prej bo zaspal lastnik konja kot konj.Prej bo zaspal lastnik konja kot konj.

Obstajajo pa tudi tiste druge živali, ki morajo biti ves čas oprezne in si komaj privoščijo kaj spanja. Katere živali spijo najmanj, si oglejte v spodnji fotozgodbi.

ŽIRAFA
Žirafa je najvišji kopenski sesalec, hkrati pa je to tudi žival, ki potrebuje najmanj spanca med vsemi. Žirafe se ne želijo uleči, saj bi to pomenilo, da postanejo lahka tarča za plenilce, predvsem leve, zato spijo kar stoje. Pa še takrat si ne privoščijo dolgega spanca, ampak zadremajo večkrat po pet minut, kar pomeni, da skupno na dan spijo manj kot eno uro.

Vedno na preži.Vedno na preži.

KRAVA
Tudi krave ne spijo leže, saj imajo drugačne sklepe kot na primer konji. Tudi takrat, ko stojijo in so čisto pri miru, ne spijo. Spijo le redko, običajno je njihovo spanje sestavljeno iz nekajminutnih dremežev, kar na dan znese manj kot štiri ure spanja.

Tudi če je čisto pri miru, običajno ne spi.Tudi če je čisto pri miru, običajno ne spi.

KONJ
Konji spijo tako stoje kot leže. Da lahko počivajo kar stoje, jim omogočajo njihove noge, ki ne "klecnejo" niti med spanjem. Ko si zaželijo spanca, se običajno obrnejo stran od ljudi. Še bolj kakovostno pa spijo, če se uležejo na tla. Njihov spanec je sestavljen iz okoli 15-minutnih intervalov, skupno pa na dan spijo približno toliko kot krave.

Ko potrebujejo počitek, se obrnejo stran.Ko potrebujejo počitek, se obrnejo stran.

SLON
Sloni lahko v naravi na kratko zaspijo tudi stoje, ko se postavijo v kakšno senco in na kratko zadremajo. A njihov pravi spanec nastopi ponoči, ko se udobno zleknejo na tla. Odvisno od vrste slona pa vseeno ne potrebujejo veliko spanca, manj kot štiri ure na dan.

V živalskih vrtovih je slone treba zaposliti, saj le redko spijo.V živalskih vrtovih je slone treba zaposliti, saj le redko spijo.

OVCA
Ovce so zelo družabne živali, saj se dobro počutijo le v čredi, tesno stisnjene druga ob drugo. Tudi spijo tako - uležejo se na tla tesno skupaj in zaspijo. A so kmalu spet budne, tudi te živali namreč potrebujejo manj kot štiri ure spanca dnevno.

Ovce niso samotarke.Ovce niso samotarke.

DELFIN IN KIT
Delfini in kiti, ki sodijo v isto družino živali, vsako noč nekaj ur spijo. Kar pa je zanimivo, je, da ob istem času spijo in plavajo. Ko potrebujejo spanje, namreč počiva le polovica njihovih možganov, druga polovica pa je budna, da žival še vedno lahko prihaja na površje po zrak. Tako nikoli čisto zares ne spijo, a se vseeno dovolj spočijejo.

Spi le polovica možganov.Spi le polovica možganov.

A. P. J.
Foto: BoBo, EPA

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.