Kako stehtati kita?

13. 7. 2019

Največja žival na svetu je ... sinji kit! Dolg je lahko kot košarkarsko igrišče in tehta več kot 150 ton ... Ampak, kako pa to vemo - mar ga je že kdo stehtal?

Kako stehtajo kite in druge velike živali, me je vprašala Ana ...

Preprosto, s tehtnicami, ki merijo velike količine! Po večini pa je mogoče stehtati le uspavane živali, le takrat so namreč pri miru, z izjemo tistih, ki so udomačene. Žal nisem našel nobene fotografije, da bi ti Ana, takšno tehtnico pokazal - vendar obstajajo tudi take, na katere se ne stopi (kot se najverjetneje z osebno tehtnico stehtaš ti), ampak se velika bremena nanje kar obesi. Takšne tehtnice se lahko namesti na žerjave ali katere druge naprave, ki so zmožne privzdigniti težka bremena. Kolikor vem, je tako mogoče stehtati bremena, težka do 15 ton.

Manjši beli kit, ki zraste do velikost okrog pet metrov tehta približno tono in pol.Manjši beli kit, ki zraste do velikost okrog pet metrov tehta približno tono in pol.
Lahko bi stehtali nekajtonskega slona in malo več kot tono težko žirafo, kita, tudi, če bi ta bil slaven, pa najverjetneje ne bi tehtali. Njegovo težo bi ocenili kar približno, glede na njegovo velikost.


V magični predstavi, ki se odvija v okviru kitajskega Festivala ledu in snega, nastopajo tudi kiti ...
Morda te bo zanimalo še, katere so najmočnejše živali ...
Ana, še kaj mi piši!
Bansi

Foto: EPA
Video: Youtube
E. V.