Pišete z levo ali desno roko?

12. 8. 2019

Če ste levičarji, potem iskrene čestitke. Jutri je vaš praznik.

13. avgust je svetovni dan levičarjev, ki so ga prvič praznovali leta 1976. Preprosto izmislil naj bi si ga neki fant, ki je tudi sam pisal z levo roko. Točno ta datum pa si je izbral, ker na ta dan ni bilo nobenega praznika in ker je bil to njegov rojstni dan.

 Vsak peti prebivalec je levičar. Vsak peti prebivalec je levičar.

Včasih so tiste otroke, ki so v šoli pisali z levo roko, učitelji tepli s šibo, da bi jih spreobrnili. Radi so rekli, da je leva "umazana" ali "grda" roka.

To seveda ni res, obe roki sta enako lepi in nobena ni vredna manj od druge. 

Znanstveniki še niso natančno ugotovili zakaj so nekateri ljudje bolj spretni z levo, drugi pa z desno roko. Znanstveniki še niso natančno ugotovili zakaj so nekateri ljudje bolj spretni z levo, drugi pa z desno roko.

Še vedno je večina izdelkov narejena za desničarje, kot so glasbeni instrumenti, zapestne ure, računalniške miške, škarje, tudi pisala in športna oprema, na primer.

Je pa tudi veliko takšnih, ki so prilagojeni tistim, ki raje pišejo in delajo z levo roko. Tako je vedno več trgovinic, ki prodajajo posebej prirejene izdelke. Naprimer pisala in škarje, kitaro s strunami v obrnjenem vrstnem redu in celo tipkovnico, kjer so številke na levi strani. Tudi pri nas lahko kupimo različne šolske in druge pripomočke za levičarje.

 

Tudi živali ne uporabljajo povsem isto levih in desnih tačk. Za mačke in papige velja, da bolj pogosto uporabljajo leve tačke, opice in podgane pa desne. 

Naučimo se še posebno besedo, to je ambidekstrija. Z njo označujemo tiste ljudi, ki so obojeročni. To pomeni da lahko popolnoma enakovredno uporabljajo obe roki. Poznaš koga, ki zna pisati z levo in desno roko? V posnetku si lahko ogledaš deklico iz Kitajske, ki hkrati piše z obema rokama. 

Levičarji so bili tudi številni znani umetniki, glasbeniki, športniki in igralci. Med njimi sta slikarja Leonardo da Vinci in Pablo Picasso, pisatelj Hans Christian Andersen, igralec Charlie Chaplin, skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart in številni drugi. 

Foto: Epa

mp

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.