Najbolj vroč kraj na svetu

25. 7. 2019

Pa ga le imamo, poletje! Vroče je, temperature so visoke. Ne pozabite, da se morate poleti pred soncem zavarovati tudi s pokrivalom, sončnimi očali in da morate piti dovolj vode. To je zelo pomembno!

Tako, zdaj smo pripravljeni, da obiščemo najbolj vroč kraj na svetu. Imenuje se Dolina smrti in leži v Kaliforniji. Dolina smrti je gorat, peščen in najbolj vroč kraj Severne Amerike. Poleg rekorda za najbolj vroč kraj na svetu se lahko pohvali še z dvema. Je namreč tudi najbolj suho in najnižje mesto Severne Amerike. 

Prav julija je tam najbolj vroče. Vsak dan izmerijo okoli 43 stopinj. 

Kljub neprijaznem okolju in imenu je Dolina smrti zelo živa, kjer rastejo številne rastline in živijo živali, kot je vrsta muflona, ki lahko preživi z zelo malo vode.

Za klopotače, ki tam živijo, pravijo, da se ne plazijo, ampak se premikajo tako, da skačejo, da se čim manj dotikajo vročih tal. Dom so si v suhi zemlji izborile tudi čisto posebne trobentice in pisane divje cvetlice. 

Včasih se zgodi, da tudi celo leto na zemljo ne pade niti kapljica dežja.Včasih se zgodi, da tudi celo leto na zemljo ne pade niti kapljica dežja.

Danes je dolina narodni park, ki ga vsako leto obiščejo številni turisti. Včasih pa so bili njeni edini obiskovalci iskalci zlata in srebra. Obojega je bilo v dolini zelo veliko.

Vročinska rekorderka je postala z najvišjo izmerjeno temperaturo 56,7 stopinje Celzija, ki so jo 10. julija leta 1913 izmerili sredi doline.Vročinska rekorderka je postala z najvišjo izmerjeno temperaturo 56,7 stopinje Celzija, ki so jo 10. julija leta 1913 izmerili sredi doline.  

V Evropi je vročinska rekorderka v Italiji. V vasi Catenanuova na Siciliji so 26. julija 2009 izmerili 48 stopinj Celzija. V Sloveniji pa smo najvišjo temperaturo 40,8 stopinje Celzija izmerili 8. avgusta 2013 v Cerkljah ob Krki.  

Foto: Epa

Video: YouTube

mp

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k nagradnemu natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 20 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.