Najhitrejši tekač

29. 3. 2019

Kako hitro tečeš? Si prvi med sošolci? Žiga morda je ali pa bi rad bil, zanima ga namreč, kako hitro lahko teče najhitrejši človek.

Povprečen odrasli tekač preteče 9-10 kilometrov v eni uri. Najhitrejši tekač pa teče skorajda štirikrat hitreje.


Naziv najhitrejši tekač na svetu nosi sedemindvajsetletni neverjetni šprinter Usain Bolt, ki prihaja z Jamajke. Rečejo mu tudi, da je hiter kot strela, leta 2008 je na olimpijskih igrah v Pekingu namreč postavil svetovni rekord v teku na kratke proge - šprintu. Razdaljo sto metrov je pretekel v zavidljivih 9,69 sekunde. Ta rezultat pa je pozneje, leta 2009, še izboljšal na 9,58 sekunde! Neverjetno hiter je!


Zanimivo je, da je Bolt tudi presenetljivo visok, meri skoraj dva metra. Na svojo zdajšnjo višino je zrastel že pri rosnih petnajstih letih, ko je bil kar nekaj glav večji od svojih vrstnikov. Že kot mladostnik je izredno hitro tekel, zato je bilo kmalu jasno, da bo postal profesionalni atlet. Izvedel sem še, da je imel na začetku kariere velike težave s tremo, kadar ga je pri teku spremljalo veliko gledalcev. Ima kar šest zlatih olimpijskih medalj, svetovni prvak v sprintu pa je postal celo osemkrat.

Žiga, boš atlet, ko odrasteš?
Bansi

Foto: EPA
E. V.