Veste, kaj je to 'cheerleading'?

10. 7. 2014

Slovenske plesne ekipe, ki jih sestavljajo osnovnošolci, so na evropskem prvenstvu v Nemčiji dokazale, da plešejo vrhunsko. Slovenija je namreč osvojila kar pet izjemnih naslovov. Vas zanima, v katerem plesu? Berite dalje!

Na evropskem prvenstvu v 'cheerleadingu' in 'cheerplesu', ki je pred kratkim potekalo v Bonnu (Nemčija), so Slovenci osvojili kar pet naslovov evropskih prvakov in še mnogo drugih uspehov. Slovenija je bila tako najuspešnejša država na letošnjem prvenstvu stare celine, saj so naši tekmovalci osvojili kar 16 medalj.

Od tega so jih 10 osvojili člani ŠŠD-ja Log - Dragomer, ki je bil tako najuspešnejši klub na tem velikem tekmovanju!

Vas zanima, kakšen je sploh ples 'cheerleading'?

Lahko bi mu rekli tudi "navijaški ples", saj gre za skupinski ples, ki vključuje navijanje, aerobiko, gimnastiko in še kaj. 

Sicer pa se je ples z imenom 'cheerleading' začel razvijati v 19. stoletju v Združenih državah Amerike kot podporna dejavnost drugim športom.

Bravo, naši!

Letošnje prvenstvo je bilo največje do zdaj, in sicer je na njem tekmovalo kar 3.000 športnikov iz 23 evropskih držav, ki so prikazali več kot 300 tekmovalnih točk. Vse sodelujoče države so na državni ravni izvedle selekcijo, ki je na evropsko prvenstvo pripeljala le trenutno najboljše v posameznih državah. Pravico do nastopa so namreč dobili le uvrščeni na prvem in drugem mestu državnega prvenstva. Posebej so se na prvenstvo uvrstili tudi zmagovalci tekmovanja ECL 2013 (European Cheer League). Na tekmovanju je bilo prisotnih veliko mednarodnih sodnikov, ki so na prvi ocenjevalni dan ocenjevali nastope članov, naslednji dan pa nastope mladincev.

Prihodnje evropsko prvenstvo bo pri nas!

Ja, prav ste prebrali - naslednje evropsko prvenstvo ECU-ja bo v Sloveniji, in sicer v Ljubljani! Predvidoma bo potekalo zadnji konec tedna v juniju ali prvi konec tedna v juliju 2015.

Vse dosežene rezultate naših plesalcev si lahko ogledate na uradni strani Cheerleading zveze Slovenije, kjer dobite tudi informacije, kako se včlaniti, če vas zanima tovrstno treniranje tega posebnega navijaškega plesa. 

Vabljeni k ogledu ene izmed plesnih točk ŠŠD-ja Log - Dragomer:

In še nastop otroške plesne skupine: 

Pri Cheerleading zvezi Slovenije lahko plešete v otroški ali mladinski ekipi. Pri Cheerleading zvezi Slovenije lahko plešete v otroški ali mladinski ekipi.

T. M.
Foto in video: Cheerleading zveza Slovenije

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.