Živali z vrta: polž

6. 7. 2014

Na vrtu živijo številne živali. Spoznali bomo nekatere med njimi. Danes se nam predstavlja polž.

Nekateri polži, ki jih srečamo v vrtu, imajo hišico, drugi so brez nje. Največkrat srečamo velikega vrtnega polža s hišico.

Veliki vrtni polž preživi zimo v zemlji pod listjem.Veliki vrtni polž preživi zimo v zemlji pod listjem.

Mladi polži imajo prosojne hišice. Ker jih ne varujejo pred soncem, se prehranjujejo ponoči. Starejši ko so, večja in močnejša je njihova hišica, ki je rumenorjave barve in je iz apnenca. Včasih se zgodi, da se hišica, ki je njihov dom, poškoduje. Takrat uporabijo svoje mojstrske spretnosti in jo kar sami popravijo, in sicer z notranje strani. Če se zgodi, da polž ostane brez hišice, se izsuši in umre. 

Polž je nenavadna žival, ki ima eno samo nogo in je sočasno samec in samica, torej dvospolnik. Polž je nenavadna žival, ki ima eno samo nogo in je sočasno samec in samica, torej dvospolnik.

Premika se zelo počasi. Celo minuto porabi, da premaga razdaljo 6 centimetrov. Pa še to le takrat, ko se mu zares mudi. Premika se s sluzjo, s katero je prekrita njegova noga. Za seboj pa pušča sluzasto svetlikajočo se sled. Za izdelavo sluzi potrebuje vodo, zato ga najpogosteje srečamo v vlažnem okolju. 

Oči ima na koncu tipalk, ki so na vrhu glave. Vidi in sliši zelo slabo, pravzaprav je gluh. Zelo dobro ima razvit vonj. 

Trnje ga ne pika, ker ga pred njim ščiti sluz. Prav tako lahko brez težav leze obrnjen na glavo. Sluz mu omogoča, da se prisesa na površino. 

Prehranjuje se z zelišči, vrtno zelenjavo in sadjem. Zelo rad ima solato, ohrovt in zelje. V posnetku si lahko ogledaš, kako hrusta list zelja. Naj te ne zmede posnetek, ki je v večji hitrosti. V resnici se prehranjuje veliko počasneje. :)

Polž veliko spi. Prespi celo zimo, zadrema pa tudi poleti, kadar je suša. Takrat  se skrije v hišico, ki jo zapre s tanko mreno in tako smrčaje počaka do prvega dežja. 

Golač strašno rad pohrusta mlade rastline. Golač strašno rad pohrusta mlade rastline.

Na vrtu lahko vidimo tudi gozdnega polža. Ta je pol manjši od vrtnega. Prepoznamo ga po rumenkasti hišici, ki ima temnorjave proge. Gotovo ste že srečali golača ali slinarja. To so tisti polži, ki nimajo hišic. Ker so goli, jim pravimo golači. Ker nimajo hišice, ki bi jih ščitila, se, ko je vroče, skrijejo pod deske in kamne. Zelo radi imajo mlade rastline, buče in kumare ter seveda solato.

Če najdemo rdečo jagodo, ki je obgrizena, je krivec gotovo slinar. 

Mogoče veš, v katerem kraju je največ polžev? Najdemo jih na hišah, na vratih, okenskih policah in celo na zastavi tega mesta. To je Višnja Gora (v njeni bližini je tudi kraj Polževo), kjer domačini obiskovalcem radi zaupajo zanimivo legendo o polžu. 

 Na trgu v Višnji Gori stoji simbol mesta, polž, priklenjen na verigo.Na trgu v Višnji Gori stoji simbol mesta, polž, priklenjen na verigo.

Si za to, da za konec še narišemo prijaznega polžka? Če še ne veš, kako se lotiti, se lahko naučiš tako, da slediš postopku na spodnji fotografiji.

Danes smo spoznali polže, ki jih lahko srečamo na vrtu, sicer pa živijo povsod okoli nas, tudi v morju, oceanih in rekah. 

Foto: BoBo

Video: YouTube

mp