Ste že slišali za hotel za žuželke?

15. 6. 2019

Zaradi vse večjega posega človeka v naravo je na veliko območjih v Sloveniji (pa tudi drugod) okrnjen živalski in rastlinski ekosistem. Zato je še posebej živalim treba pomagati! Kako? Na več načinov! Lahko tudi z izgradnjo hotela za žuželke, kot so to naredili v Kozjanskem parku. 

Če pogledate okrog sebe, vidite v mestih, pa tudi po vaseh, strogo pokošeno travo, visoko le nekaj centimetrov, veliko asfaltiranih površin, umetne gredice s kamenčki (brez zemlje), veliko pohodnih površin je iz keramike in drugih materialov, ki onemogočajo rast rastlinja. In če ni rastlinja, je živali na tistem območju tudi manj. In če je živali manj, predvsem žuželk, je veliko manj možnosti za opraševanje sadnih in zelenjavnih vrst. Posledično torej manj hrane. Tako ali drugače pa je porušen naravni ekosistem, v katerem sobivajo številne živali in rastlinje. 

Hotel za žuželke. Hotel za žuželke.

Pomagajmo žuželkam - zgradimo jim hotel

Zato je ena izmed izjemno ekoloških in za naravo dobrobitnih idej, da zgradimo hotel, kamor se bodo številne žuželke lahko zatekle, v svojo sobo v hotelu pa bodo lahko odložile tudi jajčeca. Včasih so strehe bile slamnate in so žuželke lahko tja odložile svoja jajčeca, zdaj že vrsto desetletij takšnih zgradb ni in na številnih območjih žuželke ne morejo živeti.

V Kozjanskem parku najdemo jablane avtohtonih slovenskih sort. V Kozjanskem parku najdemo jablane avtohtonih slovenskih sort.

V Kozjanskem parku se zavedajo, kako pomembno je, da je v sadovnjakih pestro rastlinje in živalski svet 

Ne boste verjeli, a za sadovnjak je najbolj naravno stanje, da se trava sploh ne kosi.

Visoka trava predstavlja dom in hrano številnim živalim. Visoka trava predstavlja dom in hrano številnim živalim.

Bogat živalski svet v sadovnjaku poskrbi, da je prehranjevalna veriga sklenjena (številne žuželke jedo škodljivce). Bogat živalski svet v sadovnjaku poskrbi, da je prehranjevalna veriga sklenjena (številne žuželke jedo škodljivce).

Takšen neokrnjen in morda le enkrat ali dvakrat na leto pokošen travnik med drevesi jablan, lahko v Sloveniji najdemo tudi v Kozjanskem parku, ki ima status regionalnega parka in poskuša ohraniti čim bolj naravno podobo. 

Vrnimo se k hotelu za žuželke, kdo ga najbolj potrebuje?

Zagotovo so to v prvi vrsti "domače" čebele oziroma kranjska sivka. A v naravi živi še več kot 500 vrst "divjih" čebel, ki so prav tako izjemnega pomena, pa čeprav ne pridelujejo medu. Med njimi so samotarske čebele med daleč najbolj pomembnimi.

Samotarske čebele ne živijo v panju, vidimo jih povsod in so izrednega pomena. Zato nikoli, ampak res nikoli nobeni čebelici ne storite ničesar hudega. Če prispe v vaše stanovanje, ji prijazno odprite okno, da poleti ven in oprašuje.Samotarske čebele ne živijo v panju, vidimo jih povsod in so izrednega pomena. Zato nikoli, ampak res nikoli nobeni čebelici ne storite ničesar hudega. Če prispe v vaše stanovanje, ji prijazno odprite okno, da poleti ven in oprašuje.

Ljudje danes z uporabo kemikalij v zelenjavnih vrtovih in sadovnjakih zelo negativno vplivajo na naravo. Večkrat lahko slišimo novice zaskrbljenih čebelarjev ob pomorih čebel, a zelo malo o pomorih "divjih" čebel in drugih žuželk.

Takšna visoka trava je izvrstna ideja med sadnim drevjem.Takšna visoka trava je izvrstna ideja med sadnim drevjem.

Na Kozjanskem pravijo, da hotel za žuželke postane med marcem in junijem najbolj zaseden hotel na Kozjanskem, verjetno pa tudi v Sloveniji.

Luknjice v koščkih lesa žuželkam predstavljajo sobe. Luknjice v koščkih lesa žuželkam predstavljajo sobe.

Glavni gostji hotela za žuželke sta dve vrsti čebel dišavk - rdeče in rogata (Osmia rufa, O. cornuta). Obe vrsti obiskujeta cvetove v iskanju peloda, za lastno prehrano, predvsem pa ga nabirata za prehrano njunih ličink. V naravi poiščejo dišavke naravne luknjice (premera pod 1 cm), jih napolnijo s cvetnim prahom ter nato izležejo jajčece.

Ličinka, ki se bo izlegla, bo imela ob sebi ravno dovolj hrane za svoje življenje do preobrazbe. Luknjico nato samica zapre z blatnim čepom. In nato pripravlja "kamrico" za novo jajčece. Današnji način bivanja človeka je drastično zmanjšal število razpoložljivih luknjic, ki so na voljo čebelam (ni starih lesenih stavb s slamnato streho, starih dreves z razpokami ...), zato jim moramo pomagati. Če seveda hočemo, da te čebele ohranimo, s tem pa tudi vse od njihovega opraševanja odvisne rastline (tudi poljščine). Zgradimo jim hotel. Nič posebno dragega ali zahtevnega dela. Narežemo stebla trstičja (c. 20 cm), ali navrtamo kose lesa ter vse skupaj postavimo na vrt, ob polje ali v sadovnjak. Lahko kar pod napušč gospodarskega poslopja. Pomembno je, da je hotel "pod streho".

 

In če so tam te čebele še sploh prisotne, bodo hitro našle ponujene luknjice ter jih uporabile. V našem sadovnjaku smo jim postavili kar samostojen hotel. In vsak marec se v njem prebudi življenje. Iz bub lanskega zaroda prilezejo na plano osebki nove generacije, ki začno sami skrbeti za naslednjo generacijo. Mudi se jim, saj bodo do konca junija že vse pomrle. Njihovo intenzivno nabiranje cvetnega prahu (opraševanja) sovpada s pomladanskim cvetenjem številnih rastlinskih vrst, tudi sadnega drevja. Ker so pomladni dnevi lahko precej hladni, vetrovni in celo deževni (tedaj domače čebele ne letajo) je uspešnost oprašitve v veliki meri odvisna od njih. Strokovnjaki so dokazali, da ena dišavka opravi pri opraševanju toliko dela kot 120 domačih čebel ali 2 čmrlja (tudi oni so zelo pomembni).

Pa še nekaj - dišavkam se lahko povsem približate tudi tisti, ki ste alergični na čebelji strup - dišavke so čebele, ki ne "pikajo", saj nimajo žela. 

Dušan Klenovšek, profesor biologije in kemije

Hotel za žuželke lahko izdelate s pomočjo staršev tudi sami in ga postavite v vaš minisadovnjak ali vrt okrog hiše. 

Vabljeni k ogledu videoposnetka, kjer so navodila za izdelavo hotela!

 

Kozjanski park v prostorih Kolarjeve domačije redno izvaja različne naravoslovne delavnice, ki so izjemno poučne. Kozjanski park v prostorih Kolarjeve domačije redno izvaja različne naravoslovne delavnice, ki so izjemno poučne.

Kozjanski park se razprostira v teh slovenskih občinah. Kozjanski park se razprostira v teh slovenskih občinah.

Okolica Kolarjeve domačije, kjer potekajo številne naravoslovne delavnice. Okolica Kolarjeve domačije, kjer potekajo številne naravoslovne delavnice.

Poslopje ob povsem naravnem sadovnjaku, kjer trave ne kosijo in ne uporabljajo prav nobenih pesticidov. Poslopje ob povsem naravnem sadovnjaku, kjer trave ne kosijo in ne uporabljajo prav nobenih pesticidov.

Na glineni ploščici je napis, za katero sorto jabolk gre. Na glineni ploščici je napis, za katero sorto jabolk gre.

To pa je hotel, ki ga lahko pripravite pikapolonicam. Glinen lonček s slamo ali senom na drevesu, da pozimi pikapolonic ne bo zeblo. To pa je hotel, ki ga lahko pripravite pikapolonicam. Glinen lonček s slamo ali senom na drevesu, da pozimi pikapolonic ne bo zeblo.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.