Zakaj zobje zrastejo le dvakrat?

23. 6. 2018

Ljudjem in nekaterim drugim više razvitim sesalcem zobje zrastejo dvakrat. Najprej se jim kot mladičkom razvijejo mlečni zobje, nato pa jih zamenjajo stalni.

Sebastjan bi rad vedel, zakaj je tako, da mlečne zobe zamenjajo stalni, ko stalni zobje izpadejo, pa novi zobje ne zrastejo. Škoda, da niste ljudje malo bolj podobni nam slonom, ki nam zobje zrastejo kar šestkrat, ali pa morskim psom, ki zobe nenehno menjavajo in jih v svojih strašljivih čeljustih v življenju zamenjajo tudi do 35.000-krat.

 
Pri ljudeh pa je žal drugače. Otroci dobijo prve zobke, ko so stari približno pol leta. Da zrastejo čisto vsi mlečni zobje, kot jim še rečemo, pa je treba počakati še približno dve leti. Te zobke potem pri približno šestih letih od spodaj začnejo izpodrivati stalni zobje, ki rastejo nekje do desetega leta.

Pri približno dvanajstih letih starosti naj bi otroci že imeli vseh 28 stalnih zob, kakih pet let pozneje pa se jim čisto pri zadnjem delu čeljusti morda pridruži še kak modrostni zob – ti pa ne zrastejo vsem.


Tako pač je, da imajo ljudje v čeljustih zasnove le za mlečne in stalne zobe. Ko zadnji izpadejo, zasnov za druge zobe ni več ... Stalne zobe lahko nadomestijo le še umetni. Vendar svoje zobe lahko obdržiš čez celo življenje, če zanje lepo skrbiš. Zmerno pri sladkarijah in pazi na redno umivanje zob, vsaj enkrat letno obišči zobozdravnika, pa te nič ne bi smelo skrbeti!

Mislim, da te bo utegnilo zanimati tudi rojstvo zobne ščetke.

Bansi

Foto: EPA
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Predenje - zanimiv pojav pri mačkah. Spoznajmo ga podrobneje.