Zunaj hišica, noter sama umetnost

14. 6. 2014

Otroci so ranljiva družbena skupina - to je sporočilo, ki ga po Evropi širijo številni udeleženci umetniško-socialno-izobraževalnega projekta Otroci s kotov Evrope (Kids on the corner). V Ljubljani so umetniki učili otroke risati, brati, igrati saksofon, pa tudi narediti ptičjo hišico.

Otroci so bili veseli druženja z umetnikiOtroci so bili veseli druženja z umetniki

V KUD-u France Prešeren sta bili v tednu za nami uprizorjeni tudi brezplačni predstavi. No, vstopnica je bila igrača ali šolska potrebščina, ki jo bodo namenili otrokom - žrtvam poplav v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem. V Sloveniji so v projekt vključeni otroci Osnovne šole Trnovo in romski otroci iz Ljubljane, potekali sta tudi delavnici. V t. i. papyrintu je skupina Škart učila otroke pisati in risati.

 V t.i. papyrintu je skupina Škart učila otroke pisati in risati. V t.i. papyrintu je skupina Škart učila otroke pisati in risati.

Švedski glasbenik Nils Persone je igral svoj saksofon, otroci pa so izdelovali in igrali na svoja glasbila. Koreografinja Kajsa Sandstrom iz Švedske je plesala in se igrala z zrcali, igralec Primož Bezjak in španski režiser Borja Ruiz sta predstavila poklic igralca.

Švedski glasbenik Nils Persone je igral svoj saksofon.Švedski glasbenik Nils Persone je igral svoj saksofon.

Projekt poteka v okviru dveh podprojektov oziroma delavnic, ki jih vodi osem tujih umetnikov. Kot je povedal umetniški direktor Chris Torch iz Švedske, je projekt platforma iz leta 2010, ki združuje 11 partnerjev iz vse Evrope. Projekt se osredotoča na otroke iz mejnih evropskih držav, od tod izvira tudi ime projekta - Otroci s kotov Evrope.

Hm...Saj ni tako težko izdelati ptičjo hišico...Hm...Saj ni tako težko izdelati ptičjo hišico...  

V delavnici Galerija ptičjih hišic sta bolgarski režiser Nedjelko Delčev in poljski umetnik Maciek Salamon pripovedovala zgodbe o slavnih umetnikih in vodila otroke skozi proces izdelovanja ptičjih hišic. Otroci so izdelali lesene hiške za ptice. Te ptičje hišice bodo razstavljene na javnih mestih v Ljubljani. Za Bansi.si smo posebej zbrali nekaj izjav mladih udeležencev.

Narisali so tudi plakat za svojo predstavo.Narisali so tudi plakat za svojo predstavo.  

Eden izmed umetnikov-mentorjev je dejal: »Vse smo razkrili, kar je čisti politični koncept.« Bilo je simpatično, duhovito, igrivo.

 Otroška kreativnost nima mejaOtroška kreativnost nima meja

Želela bi se zahvaliti za krasno možnost, da se je Vid priključil projektu Bird house. S tako vnemo razlaga, kaj delajo in kako rad hodi in komaj čaka, da bo spet ... Navdihujoče je spremljati svojega otroka, ki lahko na tak način s profesionalci razvija kreativnost v sproščenem vzdušju! Vesna Geršak, mama udeleženca

Koproducenti projekta so Exodos Ljubljana, Intercult iz Švedske, Rex iz Srbije, Donostia 2016 iz Baskije, Umea 2014 - Evropska prestolnica kulture na Švedskem in Mestni kulturni zavod iz Poljske. Partnerji v Ljubljani so Romski informacijski center Anglunipe, Osnovna šola Trnovo, KUD France Prešeren in Kralji ulice s podporo ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana. Z otroki Osnove šole Trnovo in romskimi otroki (skupaj jih je bilo 23) so delali umetniki, mentorji: Kajsa Sandström (koreografinja), Nils Personne (glasbenik), Borja Ruiz (režiser), Dragan Protić (ŠKART, animator), Djordje Balmazović (oblikovalec ŠKART), Primož Bezjak (igralec), Maciek Salamon (vizualni umetnik) in Nedjelko Delčev (režiser). Projekt Otroci s kotov Evrope nastaja v produkciji Zavoda Exodos Ljubljana v okviru programa NOVI ZORNI KOTI in je del velikega mednarodnega projekta CORNERS.

Fotografije: Borut Bučinel

Saša Banjanac Lubej