Spoznajmo otroke s kotov Evrope

10. 6. 2014

Nekoč je skupina umetnikov zlezla na avtobus in obiskala številne kote (kraje) Evrope. V deželah po evropskih kotih živi mnogo prijetnih ljudi. Toda, ker živijo po kotih, so malce skriti. Zdaj prihajajo v Ljubljano z dvema projektoma za otroke. Osem umetnikov bo predstavilo zgodbe, zbrane po drugih evropskih kotih. 

Kdo sploh so otroci s kotov Evrope?

Gre za mednarodni projekt Corners, slovenski partner je zavod Exodos Ljubljana s programom Exodos/Novi zorni koti/Corners 1.

V Ljubljani se bodo ustvarjalci predstavili z dvema predstavama, ki bosta v sredo, 11. junija, in v četrtek, 12. junija, ob 18. uri v KUD-u Franceta Prešerna. V teh dneh bo tudi javna razstava in vodstvo po galeriji ptičjih hišic na ulicah Ljubljane.

Vstop je brezplačen oziroma vstopnina so igrača, zvezek, barvice, svinčniki in druge poljubne potrebščine, ki se zbirajo za otroke iz poplavljene Bosne in Hercogovine ter Srbije. V dneh od 2. do 13. junija pa hkrati z delavnicama poteka tudi humanitarna akcija. 

Kaj se bo dogajalo?

V PAPYRINT-u bo skupina Škart učila otroke pisati in risati. Nils Persone bo igral svoj saksofon, otroci pa bodo naredili in igrali na posebne instrumente. Kajsa Sandstrom bo plesala in se igrala z zrcali, Primož Bezjak in Borja Ruiz bosta pripovedovala skrivnosti o tem, kako postati dober igralec. Na koncu bo prišlo do čudeža: vsi skupaj – umetniki in otroci – bodo ustvarili predstavo.

Ekipo umetnikov in ustvarjalcev sestavljajo: Nataša Zavolovšek, producentka; Borut Cajnko, tehnični vodja; Ajda Kruh, koordinatorka; Tina Lanišek, koordinatorka; Skart, oblikovalca; Borut Bučinel, fotograf in snemalec; Saša Kejžar, spletne strain; Jedrt Jež Furlan, Odnosi z javnostmi.


V Galeriji ptičjih hišic bosta umetnika in učitelja Nedjelko Delčev in Maciek Salamon pripovedovala zgodbe o slavnih umetnikih ter vodila otroke skozi proces izdelovanja ptičjih hišic. Otroci bodo izdelali lesene hiške za ptice. Vsaka bo drugačna in vsaka bo umetniško delo sodelujočih otrok. Te ptičje hišice bodo razstavljene na javnih mestih v Ljubljani.


Ljubljano bodo umetniki zapustili z zgodbami ljubljanskih otrok. V mrzli zimi pa bodo te zgodbe prebirali otrokom v drugem kotu Evrope – v Umei, mestecu na severu Švedske.


Vse to dogajanje, kateremu bomo priča v Ljubljani, je plod dela številnih ljudi iz različnih organizacij.


Sodelujoči pri projektu so: Exodos Ljubljana (Ljubljana, Slovenija), Intercult (Stockholm, Švedska), Rex (Beograd, Srbija), Donostia 2016 (Baskija), Umea 2014 Evropska prestolnica kulture (Švedska) in Mestni kulturni zavod (Gdansk, Poljska). Partnerji v Ljubljani: Romski informacijski center Anglunipe, Osnovna šola Trnovo, KUD France Prešeren, Kralji ulice. Projekt sta omogočila: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS.

Kolektiv Papyrint sestavljajo umetniki iz različnih držav: Kajsa Sandström, koreografinja (inkluziven zrcalni ples, ambientalni gib, Švedska). Študirala je na plesni šoli P.A.R.T.S v Belgiji, trenutno na Kraljevem inštitutu za umetnost v Štokholmu študira video. Kot plesalka in koreografinja je delala z Weld Company (Švedska) 2013, Cie Kubilai Khan Investigations (Francija) 2008-2010in z  Mette Ingvartsen (Danska) 2003-2007. Njena avtorska in zadnja dela so I need a witness to perform (2008, Potrebujem pričo, da nastopam), In the Mirror- A solo choreography in the footsteps of Maya Deren (2009, V ogledalu – solo predstava po stopinjah Maye Dern) in These Images Are Written On my Body (2013, Te podobe so napisane ne mojem telesu). V umetnosti jo zanima artikulacija različnih pogledov na gibanje, percepcijo, prezenco z različnimi mediji in prijemi. 

Nils Personne, glasbenik (treš orkester, glasbeno sodelovanje, Švedska). Je kompozitor, avtor glasbe za gledališke projekte, vodja orkestra, igralec in glasbenik, ki  dela z mednarodno zasedbo Jordcirkus (Earthcirkus). V preteklosti je sodeloval s Klezmer skupino Sabbath Hela Veckan, kasneje s sodobno glasbeno skupino Great learning orchestra. Njegov glavni inštrument je saksofon, obvlada pa več drugih inštrumentov. Zadnja štiri leta vodi delavnice in ustvarja reciklirane inštrumente skupaj z Johanom E. Anderssonom. 

Borja Ruiz, režiser (kolektivna pantomima, gostitelj v papirnatem gledališču Baskovska samostojna skupnost, Španija). Na baskovski univerzi je doktoriral iz farmakologije in magistriral iz študija scenskih umetnosti. Je umetniški direktor Kabia gledališča, ki je zasvoje delo prejelo številna mednarodna priznanja. 

Maciej Salamon, vsestranski umetnik (vizualni umetnik, grafični oblikovalec, ilustrator, pevec, tekstopisec, Poljska). Ustanovitelj, pevec in pisec besedil skupine Gówno, prvega primerka poljskega rodeo punk rock benda. Doštudiral je na akademiji za vizualne umetnost, kjer je tudi zaposlen. Poleg tega je tudi član umetniške skupine Krecha, med drugim delajo artzine Krecha, vodi galerijo Gablotka v gdanski ladjedelnici. Maciej Salamon občasno tudi slika, je avtor inštalacij in skulptur. 

Projekt Otroci s kotov Evrope ne spada med klasične umetniške projekte. Gre za projekt, kjer kultura dobiva širšo in dodano vrednost. Poleg predajanja umetnosti, v tem primeru otrokom, je dodana vredno pedagoško delo, družbena in socialna odgovornost. Za razliko od večino projektov je motiv vrhunskih umetnikov povsem drugačen kot pri njihovih umetniških produkcijah:
- Odpiranje vprašanj položaja marginaliziranih otrok ter družbene odgovornosti in ignorance.
- Spodbujanje otrok in njihovo uvajanje v različne oblike ustvarjalnosti in enakovrednega komuniciranja z drugimi skupnostmi.
- Vzpostavljanje dialoške strukture, v kateri lahko otroci z enega konca Evrope in Balkana uporabljajo, se igrajo in odzivajo na izreke, gradiva in stvaritve otrok iz drugih koncev in realnosti.

Umetniško-socialno-izobraževalni projekt Papyrint pozornost preusmerja na najranljivejšo družbeno skupino. Otrokom želijo dati priložnost za njihov razvoj, odkrivanje kreativnosti in okrepitev samozavesti. Umetnost namreč ne temelji na neenakosti in potrošništvu. V Ljubljani skupaj delujejo otroci iz Osnovne šole Trnovo in romski otroci iz Ljubljane.

Projekt Koti (angleško Corners) je tako združil umetnike, ki potujejo po različnih evropskih regijah, kjer spoznavajo in raziskujejo kulturno, družbeno, zgodovinsko, religijsko in politično specifiko ter strukturo okolja, prav tako pa sodelujejo z lokalnimi organizacijami. Projekt je zasnovan tako, da spodbuja navdih in vednost umetnikov in sporoča bogato raznovrstnost širšega evropskega kulturnega prostora.

Projekt tudi premika perspektive in postavlja obrobje v središče pozornosti. Zgodbe, ki jih slišimo na uličnih vogalih v enem delu Evrope, znova pripovedujejo na uličnih vogalih drugje. Umetniki si prizadevajo, da bi neslišno postalo slišno in nevidno vidno. Na našo celino se zgodbe ozirajo iz najbolj odmaknjenih kotov.

Corners je mednarodni projekt, ki združuje 10 mednarodnih organizacij in več kot 60 umetnikov in raziskovalce z različnih geografskih, socialnih, političnih in profesionalnih področji.

Na umetniškem podoročju Corners prepleta video, zvok, nove tehnologije, ples, gledališče. Združuje umetnike, ki so že uveljavljeni in tiste, ki to še bodo. V svojih vrstah združujejo umetnike in raziskovalce, ki so dovolj odprti, prilagodljivi, interdisciplinarni. 

Slovenski udeleženci v popotovanjih Cornersa so do sedaj bili: Primož Bezjak (igralec / Slovensko mladinsko gledališče, Miha Horvat / Sonda, Mirko Simič /režiser video in dokumentarnih filmov, Ana Frank /raziskovalka, Mirovni inštitut. 

T. M.
Foto: Organizatorji projekta