Ste že slišali za ameriški slamnik?

3. 2. 2020

Začimbe in zelišča so za naše zdravje zelo pomembna. Kar spomnite se - ko ste bolni, vam starši skuhajo čajček in po nekaj dneh pitja čajčkov se zares počutite bolje, kajne? Tokrat vam bomo razkrili, zakaj je zelišče z imenom ameriški slamnik tako zelo zdravo. 

Ameriški slamnik je iz Amerike?

Ja, res je. Kot že samo ime pove, izvira ameriški slamnik iz severnoameriških prerij. Danes ga najdemo po vsem svetu kot gojeno okrasno in zdravilno rastlino. Zraste tudi do 100 cm višine in 40 cm obsega. Ima pecljate, temnozelene, suličaste in ob robu lahko tudi rahlo nazobčane liste, ki so po površini pokriti s kratkimi dlačicami. Cvetovi sestavljajo socvetja, ki se razvijejo na vrhu poganjka. Sestavlja jih venec škrlatnih, jezičastih cvetov, dolgih do 6 cm, ki se končajo s tremi zobci.

Večino socvetja sestavljajo temnordeči cevasti cvetovi, razporejeni na izbočenem dnu socvetja. Ob cvetenju na njih opazimo rumen cvetni prah. Korenine so razvejane in oblikujejo izrazito koreninsko grudo. Cveti od julija do septembra. Za zdravilne namene se uporablja pretežno škrlatni ameriški slamnik. Uporabljamo cvetoče zelišče, redkeje tudi korenine. 

Zdravilni učinki

Pozitivno učinkuje proti gripi, prehladom, okužbam zgornjih dihal in okužbam. Uporabljamo pa ga lahko tudi za blažitev površinskih kožnih ran, vnetij in opeklin. 

Tudi v teh toplih dneh vam bo za zdravje zelo koristil topel čajček. Privoščite si ga! Seveda je lahko to tudi čajček iz ameriškega slamnika (ali pa katerega drugega zelišča). Tudi v teh toplih dneh vam bo za zdravje zelo koristil topel čajček. Privoščite si ga! Seveda je lahko to tudi čajček iz ameriškega slamnika (ali pa katerega drugega zelišča).

                                

Ali ste vedeli, da ima pri Indijancih uporaba ameriškega slamnika dolgo tradicijo? Z njim so zdravili tudi rane in kačje ugrize.

T. M.
Foto: Sara Modic in BoBo

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.