Kako zvezde menjajo mesto

27. 11. 2013

Tina je opazila, da zvezde niso vedno na istih točkah na nebu. Zanima jo, zakaj se lega ozvezdij na nebu spreminja glede na datum in uro.

Če se ponoči ozremo v nebo in si zapomnimo, kje se nahajajo večje zvezde, lahko čez čas opazimo, da so se zvezde nekoliko premaknile. No, v resnici se ne premikajo zvezde, ampak jih mi iz Zemlje vidimo tako, kot da se premikajo. Razlog za to je Zemljino vrtenje. V različnih letnih časih pa lahko, kadar pogledamo v nebo, opazujemo tudi različna ozvezdja. Katera ozvezdja bodo vidna je odvisno od tega, v katerem položaju je Zemlja na poti okrog Sonca.Tina, napisala si tudi, da boš temo predstavila pri govornem nastopu in da ne veš, kje bi dobila fotografije za predstavitev. Predlagam ti, da se odpraviš v knjižnjico po kakšno knjigo z osnovami astronomije. Za nasvet tam poprosi kar knjižničarja/ko. Lahko pa preprosto večkrat fotografiraš jasno nebo ponoči ob različnih urah in nekoliko se bo videlo, kako se "zvezde premikajo". Lahko opazuješ tudi, kako se premika luna.Zgornji video je posnetek pogleda na zvezdnato nebo v časovnem obdobju šestih ur. Z miško se lahko premikaš na posamezne odseke videa in si tako hitreje ogledaš, kako je na nočnem nebu mogoče videti, kot da zvezde potujejo.

Če bi različna ozvezdja rada tudi poimenovala, imam še eno idejo. Pri tem, katere zvezde oziroma ozvezdja se nahajajo kje, ti lahko pomaga tudi aplikacija na pametnem telefonu, ki se imenuje Google Sky Map. Ta deluje tako, da zaznava, kje se nahaja telefon in ko ga usmerimo v različne zvezde na nebu, se njihova imena izpišejo kar na ekranu telefona. Tako lahko vedno vemo, katere zvezde si ogledujemo. Zanimivo, kajne?


Raziskovalec Bansi

Foto: EPA