Nekaj poletnih nasvetov

8. 7. 2020

V poletnih dneh, ko nas sonček tako lepo greje, je treba upoštevati zdravstvene nasvete za zaščito pred sončnimi žarki. Sonce nas lahko namreč zelo opeče. Pripravili pa smo tudi nekaj drugih poletnih nasvetov. 

                                         

Zakaj se ni priporočljivo kopati in sončiti med 12. in 15. uro?

Zato ker je sonce takrat najviše na nebu in zato najmočnejše. Voda v morju spere sončno kremo s kože. Soncu pa tudi pod gladino ne uidemo. Če ste že na plaži, je nujno treba uporabljati kremo z zaščitnim faktorjem.

Uporaba sončne kreme z zaščitnim faktorjem je obvezna. Lahko vas opeče tudi skozi oblake. Uporaba sončne kreme z zaščitnim faktorjem je obvezna. Lahko vas opeče tudi skozi oblake.

Zakaj se moramo mazati s kremo za sončenje?

Krema za sončenje pripomore k zaščiti kože. Zmanjšamo verjetnost, da bi dobili opekline. Hkrati tudi hladi in pomirja kožo ob izpostavljenosti.

Sončna očala in pokrivalo naj vas spremljata tudi na sprehodih. Sončna očala in pokrivalo naj vas spremljata tudi na sprehodih.

Zakaj moramo tudi na plaži nositi kapo in majico?

Da nas ne opeče in da omejimo izpostavljenost soncu.

Previdno pri skakanju v vodo. Previdno pri skakanju v vodo.

Zakaj ne smemo sami plavati daleč od obale?

Zaradi morskih tokov, saj se voda giblje. Tok, ki na obalo prihaja z valovi, se na določenih mestih vrača nazaj z obale na odprto morje. Val nas lahko potegne proti dnu ali pa se odpeljemo z valom. Pred tokovi se ne moremo ubraniti, pa če smo še tako dobri plavalci. V vodi nam lahko tudi postane slabo, opeče nas lahko meduza, lahko se kam udarimo in podobno. 

                                   Ne pozabite na vodo!Ne pozabite na vodo!

Zakaj moramo piti veliko vode?

Pomanjkanje tekočine v telesu povzroči, da se koža še hitreje poškoduje. Pitje vode torej spodbudi zaščitno delovanje kože. Od dehidracije lahko omedlimo, dobimo glavobol ali vrtoglavico. Poleti je treba piti več kot na primer spomladi in pozimi. Če je le mogoče, pijte navadno vodo in ne sladkih pijač. 

                                   Uživajte, a previdno!Uživajte, a previdno!

Kaj storiti, če nam voda pride v uho?

Če ti ostane voda v ušesu, skači po eni nogi. Pomaga pa tudi, če nagnete glavo na tisto stran, kjer imate zamašeno uho. Včasih traja nekaj časa in voda sama spolzi iz ušesa, zato je potrebna potrpežljivost. 

Priporočljivo se je po prihodu z morja oprhati s sladko vodo. Po prihodu iz bazena pa obvezno. Morska sol sicer nekaterim povzroča srbečico, drugih pa sploh ne moti. Priporočljivo se je po prihodu z morja oprhati s sladko vodo. Po prihodu iz bazena pa obvezno. Morska sol sicer nekaterim povzroča srbečico, drugih pa sploh ne moti.

V vsakem primeru uživajte v poletju in počitnicah in nam pišite na bansi@rtvslo.si

Tanja Mojzer
Foto: Epa in Bobo

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.