Konj res vidi postrani?

9. 8. 2019

Aneja me sprašuje, ali je res, da konji gledajo postrani in ne vidijo tako kot ljudje.Živali v glavnem vidijo nekoliko drugače kot ljudje. Nekatere so barvno slepe, druge "vidijo" celo telesno toploto. 

Konj ima precej velike oči. Ker jih ima ob strani, je njegovo vidno polje 360 stopinj, zato lahko opazi tudi stvari za seboj, ne da bi obračal glavo. In nima binokularnega vida, temveč mono, kar pomeni, da gleda z vsakim očesom svojo sliko. Tako se nam včasih tudi zdi, da gledajo postrani. Vidijo pa zelo dobro, ponoči celo bolje od mačk. Je pa res, da v mraku in zjutraj, ko se dani, vidijo nekoliko slabše, ker takrat prepoznajo le nekaj barv: rumeno, zeleno, modro in zelo malo rdeče.Nekje sem prebral, da je najbolje, če pogleda lepo naravnost. Če nas pogleda bolj z desne strani, to pomeni, da smo mu sicer zanimivi, a je hkrati tudi nezaupljiv, če glavo nagne v levo pa to pomeni, da se ob nas ne počuti nič kaj dobro, prej negativno.

Za konec pa še kratka uganka: Grivo otrese, z repom pomaha, kdor zna na sedlo, naj ga zajaha. Odgovor je preprost, kajne? :)

Poskočen pozdrav do prihodnjič od Bansija.


Foto: Epa
mp