Kdo je izumil internet?

1. 5. 2014

Internet je bil na začetku namenjen univerzam, da bi znanstveniki med seboj lažje delili informacije in si tako pomagali.

O tem, kdo je izumil internet, sem že pisal. Ker pa je od tega minilo že nekaj časa in mi je to vprašanje tokrat zastavila Petra, se mu bom danes spet posvetil.  Zgodovina interneta se je začela pisati okoli leta 1950, ko so izumili elektronske računalnike.

Točen datum izuma je težko določiti, lahko pa bi rekli, da rojstni dan praznuje 2. septembra. Star bo 45 let. Leta 1969 so namreč na ta dan prvič uspešno prenesli prvo besedilo med dvema računalnikoma. Takrat so ju povezali s kablom, ki je bil dolg nekaj metrov. Rojstni dan bi lahko imel tudi pozneje, 29. oktobra, ko so istega leta prvič uspešno prenesli podatke med dvema računalnikoma, ki sta bila med seboj precej oddaljena.

Prvi računalnik se je imenoval Eniac in je tehtal 30 ton.Prvi računalnik se je imenoval Eniac in je tehtal 30 ton.

Zagotovo pa drži, da se je marca leta 1989 rodila oznaka www, kar v angleščini pomeni World Wide Web. Svetovni splet s to kratico za objavljanje podatkov in dostopanje do njih je izumil Tim Berners-Lee. Nekaj let pozneje je izumil še prvi spletni brskalnik, ki je internet približal ljudem. Za internet ima tako zasluge več različnih izumov in več ljudi, brez katerih ga ne bi bilo.

Računalniško-počitniški pozdrav ti pošiljam Bansi!

Foto: Epa

mp

SLONTASTIČEN POZOR!

 

Sodelujte v nagradni igri za film Božiček, kam si se nam skril?!