Vegipiraje, opice, ki predejo ...

24. 11. 2013 - Novi čudeži v amazonskem gozdu

Ravno ko pomisliš, da čudeži niso mogoči - se zgodijo. V amazonskem gozdu so tako v zadnjih štirih letih odkrili kar 441 novih živalskih in rastlinskih vrst, med njimi piraje, ki se hranijo z rastlinami, ter opice, katerih mladiči zadovoljstvo izražajo s predenjem, so izpostavili v okoljevarstveni organizaciji World Wildlife Fund.

"Nova odkritja kažejo, da moramo še veliko raziskati," je poudaril njihov predstavnik Roberto Maldonado. Ob tem pa je opozoril, da mora svet "ta enkratni ekosistem nujno ohraniti",poročajo tiskovne agencije.
Pirajo, ki se prehranjuje z algami, so odkrili v Braziliji. Ribo so poimenovali Tometes camunani.Opice z rdečerjavo brado, katerih mladiči predejo, pa so odkrili leta 2010. Vrsta pripada družini opic titi, poimenovali pa so jo Callicebus caquetensis. Večina na novo odkritih vrst živi le na manjših posameznih območjih, zaradi česar so še posebej občutljive za uničevanje naravnega okolja. V amazonskem deževnem gozdu sicer živi okoli deset odstotkov vseh živalskih in rastlinskih vrst na Zemlji.

A vsako minuto izgine amazonski gozd v velikosti treh nogometnih igrišč. Živali in rastline so zato vse bolj ogrožene. Med 441 na novo odkritimi vrstami je sicer 258 rastlin, 84 rib, 58 dvoživk, 22 plazilcev, 18 ptičev in en sesalec.

Fotografija: http://www.freedigitalphotos.net

Pripravila: S. B. L.