Pozor, majhni, a nevarni - klopi!

8. 5. 2021

Klopi so zelo majhna, kot pikica velika bitja, ki pa lahko povzročajo izjemno hude težave. So paraziti, ki pijejo človeško in tudi živalsko kri.

V teh lepih pomladnih dneh ste se zagotovo skupaj s starši odpravili na kakšen sprehod po gozdu ali travniku. To je čudovito, saj nas topel sonček kar vabi, da se malce razgibamo in nadihamo svežega zraka. Je pa pri tovrstnih sprehodih potrebna previdnost. Nekje od marca pa do junija, ko še ni tako zelo vroče, je namreč sezona klopov.

Klop se na kožo človeka ali živali priščvrsti s čeljustmi. Noge pa mu visijo stran. Treba ga je odstraniti takoj, ko ga opazite. Klop se na kožo človeka ali živali priščvrsti s čeljustmi. Noge pa mu visijo stran. Treba ga je odstraniti takoj, ko ga opazite.

Klop je velik le približno milimeter. Na tej fotografiji je povečan. Pozorno poglejte, kakšen je.  Klop je velik le približno milimeter. Na tej fotografiji je povečan. Pozorno poglejte, kakšen je.

Bakterije ali virusi pridejo v klope v času hranjenja na malih glodavcih, miših, rovkah, včasih tudi pticah, srnjadi in jelenjadi. Živali pa so samo nosilci bakterij oziroma virusov in same ne zbolijo. Gre namreč za to, da je klop, ki se je prisesal na človeka, lahko bil pred tem že zajedalec kakšne živali.

Iz oddaje Dobro jutro: 

Klop se odstrani s pinceto. Mesto vboda nato opazujte še več tednov. Če se pojavi rdečica ali kar koli čudnega, takoj k zdravniku! Klop se odstrani s pinceto. Mesto vboda nato opazujte še več tednov. Če se pojavi rdečica ali kar koli čudnega, takoj k zdravniku!

Nujen pregled doma

Klopi potrebujejo kar nekaj časa, preden najdejo ustrezno mesto in se pričvrstijo na našo kožo (običajno okrog 6 ur). Zato je povsem dovolj, da se ob prihodu s sprehoda doma temeljito pregledate. Obleko dajte takoj v celoti v pranje, kajti klop se lahko skrije v vaš pulover, ki ga boste oblekli npr. čez en ali dva dni in niti pomislili ne boste, da je lahko klop ves ta čas bil skrit v njem. Po pregledu celotne kože in lasišča se stuširajte in operite glavo s šamponom. Če ga morebiti opazite, kot smo že povedali, pokličite starše, da vam ga odstranijo.

Nato pa več dni in tednov opazujte mesto, kjer je bil klop. Če najdete kar koli sumljivega (npr. rdeče kroge okrog vboda), takoj k zdravniku.

Vabljeni tudi k ogledu poučnega prispevka, ki so ga pripravili sodelavci iz oddaje Infodrom.

Radijski prispevek o klopih (prispevek je iz lanskega leta, a informacije so kljub temu še vedno aktualne. Na vprašanja radijskega voditelja odgovarja prof. dr. France Strle, dr. med. iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

O klopih tudi v radijski oddaji Ultrazvok:

Brez strahu in skrbi uživajte pomladne dni. Le na previdnost nikoli ne pozabite.

Tanja Mojzer
Video: Oddaja Infodrom in TV Slovenija
Foto: BoBo