Jesen je tudi čas za gobe

3. 11. 2021

Jesen ponuja ogromno možnosti za nabiranje hrane v naravi. Omeniti velja tudi gobe, ki sicer uspevajo tudi v drugih letnih časih, saj potrebujejo precej vlage.

                                          

V Sloveniji raste od dva tisoč petsto do tri tisoč vrst gob. Vendar pa so številne zaščitene, kar pomeni, da se jih ne smete nabirati. Nekaj pa je tudi zelo redkih, ker izginjajo.

                                         Golobice.Golobice.

Slastni sadeži, ki nam jih ponuja gozd, nam nudijo ne le okusno kosilo, ampak tudi zdrav sprehod in veliko svežega zraka.
Zato pot pod noge, vendar pazljivo izberite ustrezne gobe, ki bodo nato priromale na vaš krožnik. Seveda v družbi vaših staršev oziroma katere druge odrasle osebe, kajti v gozdu je treba biti zelo previden, posebna previdnost pa velja tudi pri nabiranju gob.

Sezona nabiranja gob se sicer začne spomladi z marčevkami v marcu, gobe pa nato rastejo vse leto. Saj poznate pregovor Gobe rastejo po dežju. Aprila začnejo rasti tudi smrčki. Pozno aprila in v maju nabiramo borovnike, prve gobane. Poleti pa sezona nekoliko zamre, saj je presuho, jeseni pa ponovno gobarjenje zelo zaživi in doseže svoj vrhunec. Za rast gob je potrebna vlaga. V septembru, ko temperature padejo in je vlage dovolj, se sezona šele dobro začne in traja nekje do konca novembra.

Gobe v kuhinji

Pripravljamo jih na različne načine. Lahko jih kuhamo, pečemo, cvremo ali dušimo. Lahko jih pripravljamo posebej ali pa jih med seboj mešamo. Tako ustvarimo zanimive okuse. Mešajte pa le enako trde vrste gob, ki potrebujejo enak čas kuhanja. Ko jih pripravimo, jih postrežemo takoj. Priporočljivo je uživanje največ dvakrat tedensko.

Gobe v kulinariki uporabljamo kot prilogo h glavni jedi, v rižotah, namazih, dodatkih solatam, testeninam, iz njih delamo omake, lazanje in še in še. Pomembno je, da gobe uživamo v zmernih količinah, le kot začimbo, s katerimi izboljšamo okus jedi. Ker so zaradi svoje zgradbe težko prebavljive, jih ni priporočljivo jesti zvečer pred spanjem.

ŠtorovkeŠtorovke

Gobe - eno samo zdravje

Najprimernejši čas za nabiranje gob ni ravno rano jutro, temveč popoldne, še najbolje po dežju. Gobe po dežju namreč res prav rade rastejo in z malo sreče, predanosti in volje jih boste tudi vi lahko našli. Seveda je treba pri tem poskrbeti tudi za primerno opremo.

Kako uspešni bomo pri iskanju, pa je odvisno tudi od svetlobe, ki pod različnimi koti pada na gozdna tla. Preden sonce vzide, zlahka opazite lisičke (zaradi njihove vpadljive rumene barve). Malo pozneje, ko je že bolj svetlo, pa hitreje zaznate jurčke.

Dežnik oziroma marela. Dežnik oziroma marela.

Šampinjoni rastejo na polju, kjer se pasejo krave. Jurčke najdemo pod listavci ali na obrobju gozda. Mavrahe najdete pod jesenom ali ob potokih, rekah in v logih, lisičke pa v smrekovih, jelkinih in v bukovih gozdovih. Dežnike najdete ob robovih gozdov, v travi in na gozdnih travnikih.

Če se boste podali v gozd na "lov" za gobami, nabirajte le tiste gobe, ki jih res dobro poznate - seveda vedno v družbi staršev.

                                         JurčekJurček

Tako pri nabiranju kot uživanju pa bodite previdni, saj z njimi ne gre pretiravati. Pri nabiranju gob velja previdnost, še zlasti če gob ne poznamo dobro. Bolje jih je pustiti v naravi, saj lahko kaj hitro sledita zamenjava in posledično huda zastrupitev. Ravnajmo torej po prvem pravilu gobarjenja: nabirajmo le tiste gobe, ki jih res dobro poznamo.

                                          

Skozi reže košar lahko namreč padajo trosi in tako omogočamo razmnoževanje gliv. Tako jih širimo po gozdu. Ne smemo pa nabirati gob, ki so zaščitene.

Uživajte v nabiranju gob in gozdnem sprehodu. Pišite nam kaj na bansi@rtvslo.si.

Tanja Mojzer

Foto: Bobo