EKOŠOLA: Ne, nikakor! Hrane se ne meče stran!

30. 6. 2020

Projekt Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajata program Ekošola in Lidl Slovenija, je že šesto leto zapored združil slovenske šolarje in otroke v boju proti zavrženi hrani. V projekt se je letos vključilo več kot pet tisoč otrok in 370 mentorjev iz 94 izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije.

Res je, hrane se ne meče stran, kupujemo sproti in preudarno, na krožnik si naložimo malo, nato še več, če smo še vedno lačni. Nikakor pa ne polnega krožnika, potem pa ne moremo vsega pojesti in hrana tako ostane med smetmi. Ali je to v šoli, na počitnicah v kakšnem hotelu ali kjer koli drugje - hrane se ne meče stran!

»Izvedbo letošnjega projekta je v določeni meri zaznamovala pandemija, kar je sodelujočim dalo priložnost, da so znanje, ki so ga pridobili hitro prenesli v prakso v domačem okolju. V času, ko je bil naš dostop do trgovin z živili omejen, smo še bolj spoznali, kako pomembno je vsako živilo porabiti v največji meri. Projekt ostaja ena bolj priljubljenih aktivnosti med izobraževalnimi ustanovami vključenimi v program Ekošola in veseli smo, da ga bomo v prihodnje še razširili in skupaj z najmlajšimi pomagali družbi pokazati, da hrana ne sodi v smeti,« je poudaril Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola.

Lidl Slovenija in program Ekošola sta projekt Hrana ni za tjavendan oblikovala v okviru Lidlove trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet. »Kot eden večjih ponudnikov živilskih izdelkov v Sloveniji se zavedamo soodgovornosti pri upravljanju področja zavržene hrane. S projektom Hrana ni za tjavendan otroke že od majhnega učimo spoštljivega odnosa do hrane in verjamemo, da jim bo znanje pomagalo tudi, ko bodo sami odgovorni za nakup, shranjevanje in ravnanje s hrano. Pomemben rezultat projekta je tudi skupno ustvarjena knjižica z recepti, s katero tudi naše kupce spodbujamo, da naj domače obroke načrtujejo glede na sestavine, ki so jim preostale od prejšnjih dni,« je pomembnost programa izpostavila Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija.

Lidl Slovenija k problematiki zavržene hrane pristopa tudi s projektom Donirana hrana, v okviru katerega ljudem v stiski donira presežno hrano, ki ostaja v njihovih trgovinah po zaprtju. V zadnjih dveh letih so z omenjenim projektom količino hrane, ki bi zaradi preteka roka trajanja sicer šla v uničenje, zmanjšali za 390 ton.

O programu Ekošola

Program Ekošola je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše. Vsako leto najuspešnejšim šolam podeljuje mednarodna priznanja – zelene zastave. To je tudi edino javno in mednarodno priznanje slovenskim šolam za okoljevarstveno delovanje, skladno z mednarodnimi kriteriji FEE (Foundation for Environmental Education).

T. M.
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.