Trobentač Nace: Himna Evrope

16. 4. 2020

V natečaju "Kaj pa ti znaš?" sodeluje tudi 10-letni Nace. Petošolec je na trobento zaigral pesem Oda radosti. Jo poznaš?

Odo radosti je uglasbil Ludwig van Beethoven, leta 2003 pa je melodija postala tudi uradna himna Evropske unije. Kako lepo, da se je Nace v teh dneh, ko se več evropskih držav sooča s težjimi situacijami zaradi koronavirusa, odločil ravno za to glasbeno delo!   

Oda radosti je sicer pogosto zaigrana pesem. Orkestri in godbe jo zaigrajo tudi na vseh pomembnejših dogodkih v organizaciji Evropske unije, na primer ob podpisu pomembnih listin. Morda pa si Nace želi, da bi kdaj kasneje tudi sam zaigral v kakšnem takšnem glasbenem sestavu in počastil vse zbrane na takih dogodkih. Pa še od nekod morda poznaš melodijo Ode radosti ... od kod še? 

Si spremljal kakšno pomembnejšo nogometno tekmo? Melodijo, ki jo igra Nace, so predvajali tudi pred začetkom vsake tekme evropske nogometne lige UEFA, pa tudi na kvalifikacijah za svetovno nogometno prvenstvo organizacije FIFA.

Nace piha v trobento in s tresenjem ustnic določa višino tonov, ki jih igra. To tehniko, ki je dokaj težka, mora osvojiti vsak trobentar, gledalcem pa je čisto nevidna. Nace je svoj video opremil tudi z okraski. Hvala nace, ker si nam poslal svoj video!

Poješ, plešeš, kuhaš, šivaš, kipariš, izumljaš? Pošlji nam svoj video!  

Video: Kaj pa ti znaš?/Nace
E. V.

Video natečaj

Osnovnošolci prve in druge triade sodelujte v Kaj pa ti znaš?! Navodila za prijavo najdete tukaj