Boštjan Gorenc pripoveduje v živo

26. 3. 2020

Kot smo na našem portalu že poročali, je v teh dneh veliko vsebin na voljo na internetu. Mnogi ustvarjalci se snemajo in delajo od doma. V prihodnjih dneh vam bomo predstavili še več takšnih vsebin. Danes pa se bomo posvetili pravljicam, ki jih je do danes v teh posebnih razmerah, ki smo jim priča vsi, objavil znani slovenski pripovedovalec pravljic Boštjan Gorenc Pižama.

Pižama je s tem projektom pripovedovanja pričel v ponedeljek, 16. marca. In sicer je napovedal, da bo pravljice in tudi kakšne pesmi in deklamacije pripovedoval tako, da se bo snemal kar s svojim telefonom vsak delovni dan, torej od ponedeljka do petka ob 18.30. Pravljice so po tem, ko so predvajane v živo še vedno na Boštjanovem Facebook profilu. Mi smo zbrali vse do sedaj, tako da jih boste imeli vse na kupu in jim lahko prisluhnete tudi kasneje. Boštjan pa je tudi povedal, da lahko po poslušanju pošljete risbice njemu pod komentarje njegovega videa, pošljete jih pa tudi lahko nam na naslov bansi@rtvslo.si in objavili jih bomo pod rubriko Umetnija dneva. 

Prijetno poslušanje. Še posebnost: Boštjana boste ljubitelji njegovih interpretacij prvič lahko videli brez brade. Kot je povedal, si je nazadnje brado obril leta 1995. 

Ker vam ne želimo prikrajšati veselja do poslušanja pravljic v celoti, vam namenoma ne bomo izdali preveč vsebine, saj želimo, da pravljicam resnično prisluhnete in nato sami ugotovite, kakšen je bil nauk, oziroma, kaj posebnega se skriva v njihovi vsebini. Kot je v Boštjanovi navadi, pa zelo veliko vsebine izda že sam naslov pravljice. 

Uživajte torej in se prepustite pravljičnim trenutkom. 

Boštjan Gorenc Pižama pripoveduje vsak delovni dan v tednu ob 18.30 pravljice, ki so njegove avtorske in tudi takšne, ki so znane ali ljudske, že objavljene. Boštjan Gorenc Pižama pripoveduje vsak delovni dan v tednu ob 18.30 pravljice, ki so njegove avtorske in tudi takšne, ki so znane ali ljudske, že objavljene.

Prva pravljica ima naslov Pozabljiva kapica, njen avtor pa je Boštjan Gorenc sam. Pravljica gre tako: "Nekoč je živela deklica, ki ji je bilo ime Melita, vendar so ji vsi pravili Pozabljiva kapica. Babica ji je nekoč za rojstni dan podarila lepo rdečo kapico, ki je bila Meliti tako všeč, da se ni nikdar ločila od nje … razen, kadar jo je kje pozabila.

Pozabila pa jo je vsak dan vsaj enkrat. V učilnici jo je pozabila pod klopjo, na igrišču na gugalnici, v trgovini pa na polici, kamor jo je odložila, ko se je praskala po glavi, da bi se spomnila, ali ji je mama naročila, naj prinese črn kruh in belo kavo ali bel kruh in črno kavo."

Druga pravljica, ki je bila na sporedu v torek, 17. marca nosi naslov Leopold, brkati žabon. Pred to pravljico lahko prisluhnete tudi pesmi Frana Levstika z naslovom Kako je v Korotani. 

Tretja pravljica nosi naslov Smrkavi Ožbej. Kot je Boštjan povedal, jo je izbral njegov sin. 

Četrta, ki je bila na sporedu, nosi naslov Strašni gusarski kapitan Škrbozob. Po tej pravljici je Boštjan prejel veliko gusarskih risbic, ki jih bomo v prihodnje objavili tudi mi. 

Filip je takole narisala kapitana Škrobozoba. Filip je takole narisala kapitana Škrobozoba.
Prvi teden pravljic je Boštjan zaokrožil s pravljico Rusica in Grdina (Rezijanska ljudska). 

Vita je narisala to pesem po poslušanju pravljice kapitan Škrbo zob. Še več risbic si lahko sproti ogledate v rubriki Umetnija dneva. Vita je narisala to pesem po poslušanju pravljice kapitan Škrbo zob. Še več risbic si lahko sproti ogledate v rubriki Umetnija dneva.

Drugi teden pravljic na pohodu

Šesta pravljica nosi naslov Zmaj Kihaj in seneni nahod. 

Sedma, na sporedu v torek, 24. marca je bila Utrujeni in pregreti.

Osma, torej zadnja pripovedovana pravljica do sedaj v tem Boštjanovem projektu pa je bila na sporedu včeraj, na materinski dan, 25. marca 2020 in ima naslov Restavracija pri Nagravžniku. Pravljica se ne svojstven način ujema z materinskim dnem in z dejstvom, da je ravno na ta dan pri nas v Sloveniji padal sneg. 

Naj živijo torej pravljice in z njimi vaše risbice. Uživajte v poslušanju in ustvarjanju. Tudi nam lahko pošljete risbice na bansi@rtvslo.si in z veseljem jih objavimo v rubriki Umetnija dneva. 

Tanja Mojzer
Foto: Facebook Boštjan Gorenc Pižama

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.