Mladina in gore v Trzinu

23. 1. 2018

Podnanos in Idrija sta slavila na 29. državnem tekmovanju z naslovom Mladina in gore v Trzinu, kjer je bilo pravo mravljišče mladih planincev in njihovih mentorjev. Gre za najbolj uveljavljeno planinsko tekmovanje za mlade iz znanj, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja.

Osnovnošolske zmage se je veselila ekipa Fosili iz Podnanosa, domačini Obriti orli iz Trzina so bili drugi, tretje mesto pa so si prislužile Gorske košute iz Tržiča. V srednješolski kategoriji so bili tudi letos nepremagljivi Idrijci na prvih štirih mestih: Gorske zjale, Beli ženi, Dva strašna majstra in Diagonalista.

Preverjanje praktičnega znanja iz prve pomoči v finalnem delu tekmovanja Mladina in gore. Preverjanje praktičnega znanja iz prve pomoči v finalnem delu tekmovanja Mladina in gore.

Za ogrevanje pred tekmovanjem je poskrbel otroški pevski zbor OŠ Trzin pod vodstvom Mateje Košir ob glasbeni spremljavi Barbare Karba. Tekmovalce so pozdravili podpredsednik PZS Roman Ponebšek, župan občine Trzin Peter Ložar, v. d. ravnateljice OŠ Trzin Jana Klopčič, predsednik PD Onger Trzin Emil Pevec in koordinatorica tekmovanja Brigita Čeh. Obiskala sta jih tudi skrita gosta - zadnja leta najuspešnejša slovenska alpinistka Nastja Davidova in alpinistična legenda Tone Škarja, ki so mu mladi zapeli za nedavni 81. rojstni dan.

V srednješolski konkurenci znova nepremagljivi Idrijci z mentorjem. V srednješolski konkurenci znova nepremagljivi Idrijci z mentorjem.

Osnovnošolske zmagovalke Jerneja in Lucija Trošt, Eva Ivana Fabčič in Hana Furlan, ki so svoji ekipi nadele ime Fosili, kar niso mogle verjeti, da so postale državne prvakinje: "Kar ne moremo verjeti, da smo zmagale! Podnanos se po navadi ni uvrstil niti v finale, zato smo še toliko bolj vesele zmage. Na tekmovanju Mladina in gore tekmujemo že štiri oziroma tri leta, drugič v takšni zasedbi kot letos. Nismo se niti zavedale, koliko znamo, a se nam je znanje skozi ta leta res usedlo. Z mentorji smo predelale literaturo, ponavljale same, aktivne smo tudi v planinskem društvu, vsako leto se udeležimo planinskega tabora in planinskih izletov, to praktično znanje in izkušnje pa pridejo prav tudi na tekmovanju." Primorke so se kalile pod budnim očesom mentorice Anite Trošt, ponosne na skupni planinski uspeh: "Punce že štiri leta tekmujejo na državnem tekmovanju, in četudi do zdaj niso bile v finalu, jim je pridobljeno znanje zagotovo pomagalo k letošnji zmagi. Srečevali smo se enkrat oziroma dvakrat tedensko, skupaj obravnavali teme, šli tudi ven in nabirali praktično znanje. Zelo pomembno je povezovanje teorije in znanja s terena, ki ga vsako poletje pridobivajo tudi na planinskem taboru."

Vseslovensko planinsko mravljišče na tekmovanju Mladina in gore v Trzinu. Vseslovensko planinsko mravljišče na tekmovanju Mladina in gore v Trzinu.

Na tretjem tekmovanju Mladina in gore za srednješolce se je v Trzinu pomerilo 19 srednješolskih ekip. Osmerica najboljših je v ločenem finalu skozi težje praktične naloge pokazala znanje iz vremenoslovja, prve pomoči in planinstva od A do Ž. Tudi letos so bili nedosegljivi tekmovalci iz PD Idrija, ki so se veselili prvih štirih mest: lansko zmago je ubranila dvojica Gorske zjale, na drugo mesto sta se povzpeli Beli ženi, na tretje Dva strašna majstra in na četrto Diagonalista. Peto mesto je pripadlo Dvema Mojcama (PD Postojna), šesto ekipi Glupi duo Lama (PD Litija), sedmo Dvema Bedancema (PD Postojna) in osmo Navihanima planinkama (PD Podnanos).

Da so srednješolske lovorike plod dolgoletnega dela, so pokazali idrijski planinci, ki so znova pobrali vsa najvišja mesta. Že drugič zapored sta zmagali Klara Kavčič in Barbara Čibej, ki sta se poimenovali Gorske zjale, članici ekipe državnih prvakov pa sta bili že kot osnovnošolki. "Na tekmovanju Mladina in gore je treba pokazati široko planinsko znanje, ki ga nadgrajujeva z izkušnjami v realnem svetu. Udeležujeva se taborov in planinskih izletov našega društva, vedno več hodiva v gore tudi sami, z družino in prijatelji, s katerimi se tudi družimo na taborih in se skupaj pripravljamo na tekmovanje. Štirje od nas smo v zadnjem letu uspešno opravili izpit za mladinske voditelje in zdaj pomagamo v društvu, tudi pri organizaciji zimovanj ali drugih akcij," sta v krogu svojih planinskih prijateljev vtise strnili gimnazijki. V Idriji se kali rod mladih planincev, ki zna celostno zajeti in pokazati planinsko znanje, za kar gredo zasluge predanemu mentorju in predsedniku PD Idrija Nacetu Breitenbergerju: "Pod Avstro-Ogrsko, ko so v Idriji rudarji zgradili prvo gledališko hišo na Slovenskem, so menda na dvoru Marije Terezije izjavili: Kaj takega se lahko zgodi samo v Idriji! To morda še vedno velja, če pomislim na današnji uspeh. Mlade je treba že zgodaj pridobiti v naše planinske vrste, ko zaslutijo, kako lepo je v naravi in gorah, pa gredo za nami. Seveda ne en sam ali dva, a če je druščina, to gojimo, zalivamo in raste. Potrebnega je polno truda, tudi z njihove strani, saj so pokazali odlično znanje, potrebujejo pa vodenje in usmerjanje, kajti v gorah in hribih je veliko veselja, a je treba vedeti, kdaj gre zares. Štirje so že bili na tečaju za mladinske voditelje in želimo si, da bi postali tudi naši planinski vodniki."

Osnovnošolske zmagovalke 29. državnega tekmovanja Mladina in gore, ekipa Fosili iz PD Podnanos, z mentoricama. Osnovnošolske zmagovalke 29. državnega tekmovanja Mladina in gore, ekipa Fosili iz PD Podnanos, z mentoricama.

Glavna pisca vprašanj, ki so iskala uporabno planinsko znanje, sta bila planinska vodnica PZS Urška Trček in strokovni sodelavec PZS Damjan Omerzu. Najboljše ekipe so bile nagrajene s planinskim taborom v Planinskem učnem središču Bavšica, pokali in medaljami, vsi sodelujoči pa s praktičnimi nagradami. Zmaga likovnega natečaja z naslovom Moja sanjska gora je romala v roke Jureta Čibeja iz Idrije, izbrani logotip tekmovanja pa je ustvarila domačinka Lara Pevec.

T. M.
Foto: Manca Čujež