Gluten v testu

Odgovor bomo našli tako, da bomo primerjali običajno in brezglutensko testo. Tukaj imamo dve kroglici testa, iz katerih ne bi pripravili preveč dobrega kruha, saj smo uporabili le vodo in moko - a preostalih sestavin za peko kruha ta trenutek ne potrebujemo, saj želimo pokazati le lastnosti glutena, ki pa je sestavni del moke.

Gluten je pri peki kruha zelo pomemben. Sestavljen je iz glutenina in gliadina, dveh proteinov/beljakovin, ki ob stiku z vodo začneta tvoriti mrežo. Med obema testoma že na prvi pogled vidimo nekaj razlik, a kaj se zgodi, če poskušamo vsaj nekaj škroba sprati stran.

Kot vidimo, je gluten prožen, medtem ko se brezglutensko testo bolj trga in noče tvoriti prožne strukture.
Gluten torej ne vpliva na mastnost, hkrati pa ni nič težje prebavljiv, če nimamo celiakije. Kot smo lahko videli, gluten testu daje prožnost, torej je pravilni odgovor A!

Podrobnosti o vsebini

Datum:

9.12.2017

Trajanje:

03:11 min

Kanal:

TV Slovenija 1

Oddaja:

Male sive celice

Vprašanje gledalcem

Odgovori