Izdelaj svoj sir!

Številni mlečni izdelki so koristni za naše telo, saj vsebujejo veliko kalcija, so bogat vir beljakovin, ki so pomembne za rast mišic, vsebujejo pa tudi maščobe, iz katerih črpamo energijo. Poleg beljakovin in maščob sta v mleku še laktoza, ki je oblika sladkorja, in seveda voda.

Pred seboj imamo kozarce, ki vsebujejo možne odgovore. Poglejmo, ali je v katerem izmed njih sir!
- Soljeno mleko, ki je bilo v hladilniku, se ni spremenilo v sir. Dobili smo le slano mleko.
- Mleko, ki je stalo na sobni temperaturi, se je skisalo, iz česar pa ne nastane sir.
- Jogurt dobimo z dodatkom bakterijskih kultur mleka, a iz njega ne nastane sir. Tudi dodano maslo ne igra nobene vloge.

Če želimo sir, moramo vplivati neposredno na beljakovine v mleku, ki jih imenujemo kazeini. Ti se združujejo v kapljice, ki se prosto gibajo po mleku. Tukaj imamo mleko, ki že skoraj vre. Ko bo zavrelo, bomo dodali malo limone. S tem spremenimo razmere, okolje postane bolj kislo in kapljice kazeinov se začnejo privlačiti in tvoriti koščke.
Vidimo, da se je mleko v grobem ločilo na beljakovinski in maščobni del, ki mi pravimo sirno zrno, in tekoči del, ki mu pravimo sirotka.

Če bi počakali še nekaj minut, bi lahko skozi krpo precedili sirotko in ju ločili. Sveži sir lahko še malo posolimo, potem pa je pripravljen, da ga pojemo!
Pravilni odgovor je torej C - vrelemu mleku dodaš sok ene limone.

Podrobnosti o vsebini

Datum:

9.12.2017

Trajanje:

03:37 min

Kanal:

TV Slovenija 1

Oddaja:

Male sive celice

Vprašanje gledalcem

Odgovori