Redčenje tekočin

Nadenimo si zaščitna očala, zaščitno haljo in rokavice.
V čaši imamo merilnik temperature. Pri raztapljanju trdnih snovi se poruši njihova struktura, kar povzroči, da se sprosti toplota, raztopina pa se segreje. V nekaterih primerih se toplota tudi porablja - raztopina se ohlaja. Zdaj pa poglejmo, kako se bodo obnašale naše raztopine. Stopite korak nazaj.
V prvo čašo z vodo dodamo ocetno kislino, premešamo in izmerimo temperaturo. Opazimo, da se raztopina segreva. Pri raztapljanju večine kislin v vodi se sprošča veliko toplote. Voda se močno segreje, lahko celo zavre.
V čašo z vodo dodamo lug. Poglejmo, kaj se zgodi. Vidimo, da temperatura narašča.
V čašo z vodo dodamo žgano apno. Tudi v tem primeru vidimo, da se temperatura vode močno dvigne.
Kaj pa se zgodi, ko v vodo dodamo zmes amonijevih soli, ki jih lahko kupimo v vrtnariji za pripravo gnojil?
Vidimo, da amonijeve soli pri raztapljanju porabljajo toploto, zato se voda ohlaja.
Doma pa bodite previdni: nikoli se namreč ne ve, kaj se lahko zgodi pri redčenju snovi. Že pri pripravi preprostih raztopin se sprošča toliko toplote, da lahko raztopina zavre tako hitro, da nam brizgne v obraz.

Podrobnosti o vsebini

Datum:

13.5.2017

Trajanje:

03:13 min

Kanal:

TV Slovenija 1

Oddaja:

Male sive celice

Vprašanje gledalcem

Odgovori