Kvasovke in alkohol

Pred snemanjem smo si pripravili testo – nadrobil nekaj kvasa, sladkorja in ju zmešal s toplo vodo. Plinska izpiralka bo igrala vlogo pečice. V njej je indikator, ki nam bo pomagal pri odkrivanju, kaj se med peko dogaja z alkoholom.
Prižgemo našo pečico in opazujmo, kaj se dogaja z vzhajajočim testom.
Ko kvasovke rastejo, porabljajo hranila, kot so npr. sladkor in sestavine mleka. Ker je posoda zaprta, kvasovke hitro porabijo kisik in zato namesto celičnega dihanja poteka alkoholno vrenje, pri katerem nastaja veliko CO2.
Medtem ko se naš kruh peče, lahko preverimo možnost C in pogledamo, če med rezanjem kruha izhlapi kaj alkohola. Nič.
Poglejmo, kaj se dogaja v pečici.
Vidimo, da se je raztopina obarvala zeleno. To je dokaz prisotnosti etanola. In tudi dokaz, da kvasovke med vzhajanjem niso porabile alkohola. Ker smo dokazali, da alkohol izhlapeva med peko, potem tudi dokažemo, da se alkohol ne razgradi. Če bi se razgradil, bi alkohol razpadel na ogljikov dioksid in vodo.
Ko testo postavimo na visoko temperaturo v pečico, etanol hitro izhlapi, saj ima nižjo temperaturo vrelišča, kot je temperatura v pečici.
Izhlapevanje je pretvarjanje snovi iz enega agregatnega stanja v drugega (npr. tekoče vode v vodno paro). Izhlapeva tudi voda, tako da se na koncu kruh speče, v njem pa je ujet CO2, ki je tudi »kriv«, da je prostornina kruha večja od testa pred vzhajanjem.
Zakaj torej nismo opiti, ko jemo kruh? Zato, ker v testu navzoči alkohol med peko izhlapi.

Podrobnosti o vsebini

Datum:

15.4.2017

Trajanje:

03:57 min

Kanal:

TV Slovenija 1

Oddaja:

Male sive celice

Vprašanje gledalcem

Odgovori