Poletni Infodrom

11. 6. 2018

Dragi prijatelji Infodroma, šesta sezona naše oddaje je končana, a skupaj bomo tudi poleti, vse do začetka sedme sezone naše oddaje. Srečamo se lahko na Snapchatu (najdeš nas pod uporabniškim imenom infodrom), Instagramu (tvinfodrom) in Facebooku (Infodrom). Seveda pa bomo z vami tudi na televizijskih zaslonih. Na Prvem programu Televizije Slovenija nas še naprej lahko spremljate vsak petek ob 18. uri.

Za poletje smo za vas pripravili posebne, poletne, izdaje Infodroma.

Najprej si boste lahko pet petkov zapored ogledali vseh pet Infodromovih kratkih dokumentarnih filmov iz serije Moje življenje:

8. 6.: IZKLOPLJENI

15. 6.: DVAKRAT

22. 6.: SKOK V POČITNICE


29. 6.: KRISTJAN


6. 7.: ERFAN

Nato pa vse do začetka nove sezone sledijo oddaje, posvečene različnim temam:
13. 7.: ŽIVALI
Maksim, Matija in Val so povedali več o tem, kako je treba skrbeti za hrčka, Enej o tem, kako za kopensko in kako za vodno želvo, spoznali bomo vrana z imenom Viki, Pia pa je z nami delila svojo izkušnjo ob izgubi živali.

20. 7. : ZDRAVJE
Kaj se s telesom zgodi v puberteti, kaj so mokre sanje in kaj menstruacija. Pojasnjujemo, zakaj so transmaščobe škodljive, kaj je to depresija in zakaj je vaš telefon lahko kriv, da staknete uši.

27. 7.: ŠPORT
Z mladimi smo se družili ob Igrah brez meja, se o športnih uspehih Slovencev pogovarjali s košarkaricami ženskega košarkarskega kluba Grosuplje, spoznali karateista Nika in se s kolesi vozili po stezi za BMX ter preverjali prometno znanje. Otroški poročevalki Emma in Adela pa sta se pogovarjali z rokometaši.

3. 8. : OKOLJE
Kristina in Bor s Smrjen nad Škofljico sta z nami delila občutke ob hudem neurju. Razlagamo, zakaj je plastika škodljiva za planet in kaj je to zakisanost oceanov. Mladi na osnovni šoli Cerkno so predstavili svoj Energetski eko park, otroški poročevalec Miha pa se je pogovarjal z astrofizičarko.

10. 8.: KULTURA
Kulture ni nikoli preveč, zato vam odmerek vsega, kar bogati, prinašamo tudi v današnjem poletnem Infodromu. Kaj se je dogajalo na zadnjem festivalu Bobri, kaj sta povedala dvojčka M&M in kaj ustvarjalci Cankarja v stripu. Izvedeli boste, kako zvenijo orglice in kakšne so priprave na muzikal.

17. 8.: OTROŠKI POROČEVALCI
Pia se je pogovarjala z Nikom Škrlecem, Tian s Challetom Salletom, Arja Ela je raziskovala jamo Pivka, Tomo se je z gorskim kolesom spustil skupaj z Moniko Hrastnik, Žiga pa se šalil z Ladom Bizovičarjem.

24. 8.: ZANIMIVOSTI
Nekatere reči je pač dobro vedeti in nekaj takih smo izbrali v oddaji o zanimivostih: kako se ubraniti glist oziroma podančic, kaj je sreča in kaj stavka, od kod pride smrkelj in zakaj je zelje zelo zdravo. Razlagamo, kaj so to sindikati, stavka in protestni shodi ter kako je biti brezdomec.

31. 8.: SPLET
Infodrom je z vami tudi poleti in seveda tudi na družbenih omrežjih. Da bi bili tam čim bolj varni, smo pripravili nekaj nasvetov, kako se ubraniti spletnega nasilja, kako narediti dobro zgodbo za Instagram, kaj so to kriptovalute in kako nas elektronske napravice lahko zasvojijo.

7. 9.: ŠOLA
Ob začetku novega šolskega leta vam bomo v Infodromu z uporabnimi informacijami olajšali prehod v šolske klopi. Povedali vam bomo, kako reševati nesporazume, pridobiti status, se lažje učiti z uporabo asociacij in kako ste lahko tudi kaznovani.

14. 9.: USTVARJALNI INFODROMOVCI
V Infodromu smo vsej širni Sloveniji pokazali, kako domiselni in ustvarjalni ste mladi. Učenci iz OŠ Naklo so sami pripravili načrte za garažo za skiroje, nekaj mladih je za en dan prevzelo pomembne položaje odraslih v državi. Pokazali smo nekaj podjetniških idej, ki so jih osnovnošolci predstavili na tekmovanju Popri, v Slovenskih Konjicah pa mladi ustvarjajo v Učnem izdelovalnem laboratoriju.

21. 9.: PORTRETI
V še zadnji oddaji, preden se spet začne zares, so glavni junaki uspešni Infodromovci, ki so se nam predstavili v prejšnji sezoni. Spoznali smo Luka, ki ima spinalno mišično atrofijo, numizmatika Miho, ki ima že večino evrskih kovancev, in mlade gasilce. Toni in Nik sta predstavila svoje življenje v eni od stanovanjskih skupin Mladinskega doma Maribor, svetovna podprvakinja v spopadih - ali battlih - v hiphopu Lia pa svoje plesne načrte za prihodnost.