Ošpice

12. 1. 2018

V preteklih dneh ste verjetno že slišali, da so se v Srbiji, Italiji, pa tudi na Kosovu in v Romuniji pojavili izbruhi ošpic, nalezljive bolezni, ki se širi tako med odraslimi kot tudi med otroki. Zaradi potovanj v tujino smo tudi v Sloveniji v preteklih dneh zasledili primer okužbe, zato podrobno pod lupo razlagamo, za kakšno bolezen gre in kako se lahko zaščitimo.

Okužen z ošpicami je videti močno prehlajen
Ošpice povzroči poseben virus ošpic, prenaša pa se po zraku in ob stiku z okuženim - s kihanjem, kašljanjem, s kapljicami izločkov iz nosu. Okuženi je videti močno prehlajen - ima povišano telesno temperaturo, smrka, ima vnete oči, po vsem telesu se pojavijo značilni srbeči izpuščaji.

Zdravila za ošpice ni
Posebnega zdravila za ošpice ni, bolnik mora počivati in piti veliko tekočine. Bolezen okuženi preboli v nekaj tednih, lahko pa pride tudi do zapletov, recimo do pljučnice. V Sloveniji so bile ošpice dolga leta najpogostejša nalezljiva bolezen. Od leta 1968, ko so uvedli obvezno cepljenje proti ošpicam, pa je število obolelih začelo upadati.

Proti ošpicam se cepimo
Večina otrok se proti ošpicam cepi prvič pri prvem letu starosti in drugič ob vstopu v šolo. To pomeni, da nam z injekcijo v telo vbrizgajo majhno količino živih, a tako spremenjenih virusov, da jih naš organizem zlahka premaga tako, da ustvari protitelesa, ki nas nato vse življenje varujejo pred virusi ošpic. Enako se zgodi pri tistih, ki niso cepljeni, a ošpice prebolijo.

Nekaj otrok ni cepljenih
Zelo majhen odstotek otrok v Sloveniji ni cepljenih. To so otroci šibkega zdravja in tisti, ki jih starši niso dali cepiti, saj pravijo, da jih skrbijo stranski učinki cepiva. Ti se lahko pojavijo, a v zelo redkih primerih. Torej, ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki jo preprečimo s cepljenjem. Ko naše telo pri cepljenju pride v stik z virusom in se ubrani s protitelesi, postanemo 98-odstotno zaščiteni pred boleznijo.

Poglej si še, zakaj zbolimo in zakaj je pomembno umivanje rok.