Zmagoviti kolesarjev telemark

20. 7. 2017 - Primož Roglič je s telemarkom pristal na najvišji stopnički 17. etape dirke po Franciji


 
19. julij 2017 je še ena prelomnica slovenskega športa. Za navdušenje navijačev je poskrbel 27-letni Primož Roglič, ki je prvi Slovenec z etapno zmago na dirki po Franciji.
 
Dirka po Franciji ali Tour de France je eden izmed poletnih športnih vrhuncev
Dirka kolesarjev po Franciji je največja in najpomembnejša kolesarska dirka na svetu, ki ljubiteljem kolesarstva že več kot sto let polepša julij. Poteka večinoma po Franciji, a ne le tam. Navadno dirka zavije tudi v kakšno sosednjo državo.
 
Slovenci si bomo gotovo zapomnili letošnjo 17. etapo
Letošnja dirka po Franciji, ki je že 104. po vrsti, je sestavljena iz 21 etap različnih dolžin in zahtevnosti. 17. etapa velja za eno izmed najzahtevnejših, zato je Primoževa zmaga prav na tej etapi res zelo pomembna. "Noro, občutek je neverjeten. Da mi je uspelo na tej etapi z Galibierjem … Sem brez besed. Zagotovo se bom vedno spominjal teh trenutkov, zdaj pa še kar ne morem zbrati občutkov. Šele čez nekaj dni bom verjetno ugotovil, kaj mi je uspelo," je takoj po tekmi povedal Primož.
 
Primož je bil najboljši na najvišji točki dirke
183-kilometrska preizkušnja je potekala med krajema La Mure in Serre Chevalier. Del etape je tudi vzpon na najvišjo točko letošnje dirke. To je kar 2642 metrov visoki Galibier, kamor je Primož prikolesaril prvi, nato pa ohranil prednost tudi na spustu.
 
S telemarkom po kolesarsko zmago
Primožev zlati dan si bomo zapomnili tudi po tem, da je svojo zmago na odru proslavil s telemarkom. To je storil zato, ker je še pred nekaj leti treniral smučarske skoke. Leta 2012 je končal kariero smučarskega skakalca in se začel ukvarjati s kolesarstvom.
 
Foto: Reuters