Okolju prijazne olimpijske medalje

4. 8. 2016

Na olimpijskih igrah v Braziliji bodo podelili 2.488 medalj, na paraolimpijskih igrah pa 2.642 medalj, ki so prijazne do okolja
Medaljam so organizatorji olimpijskih iger v Braziliji posvetili veliko pozornosti. Narejene so iz okolju prijaznih materialov, to pomeni, da so na primer zlato za zlate medalje pridobivali z okolju prijaznim postopkom, tretjina materiala za srebrne in bronaste medalje pa je recikliranega. Medalje visijo na trakovih iz predelanih starih plastenk in so shranjene v lesenih embalažah. 
 
Medalje nosijo tudi simbol poguma, vztrajnosti in razvoja
Vsaka medalja tehta 500 gramov, so izbočene, na robu pa je z laserjem vgraviran šport, za katerega je medalja namenjena. Na sprednji strani je poleg logotipa iger še vzorec zrnc peska, kar simbolizira pogum, vztrajnost in razvoj športnikov.
 
Posebne so tudi paraolimpijske medalje
Posebne so tudi medalje, ki jih bodo podelili paraolimpijcem. Prilagojene so tako, da jih lahko na prvi otip prepoznajo tudi slepi in slabovidni. V njihovi notranjosti so namreč kovinske kroglice, ki ob tresenju oddajajo različne zvoke, če gre za zlato, srebrno ali bronasto medaljo. Najšibkejši zvok oddajajo bronaste, v katerih se skriva 16 kroglic. Sledijo srebrne z 20 kroglicami, v zlatih pa je 28 kroglic. Vse medalje pa imajo tudi napis v Braillovi pisavi Rio 2016 Paralympic Games.
 
Foto: Reuters
 
Te zanima, kako zvenijo olimpijske medalje?