Lina tretja v Sofiji

22. 11. 2015 - Pesem Evrovizije za otroke letos v Bolgariji

V bolgarski prestolnici Sofiji se je 17 mladih pevcev potegovalo za zmago na otroški Pesmi Evrovizije, evrovizijsko občinstvo pa je osvojila 13-letna pevka z Malte Destiny Chukunyere s skladbo Not My Soul. Slovenska predstavnica Lina Kuduzović je s skladbo Prva ljubezen osvojila izjemno tretje mesto, kar je naša najvišja uvrstitev na tem tekmovanju.

Prvouvrščena je prejela 185, drugouvrščeni 12-letni pevec iz Armenije MIKA s skladbo Love je prejel 176, naša predstavnica pa 112 točk.

Strokovne žirije so svoje glasove oddale že po ogledu generalke, njihovi glasovi pa so pripomogli k 50-odstotni odločitvi o zmagovalcu, medtem ko so 50 odstotkov prispevali vsi tisti, ki si so si ogledali veliki finale mladih pevcev. Slovensko strokovno žirijo so sestavljali Alenka Godec, Boštjan Grabnar, Nuška Drašček, Miha Gorše in Lea Sirk, otroška žirantka pa je bila Ula Ložar, lanska predstavnica RTV Slovenija na Pesmi Evrovizije za otroke. Poleg strokovne žirije namreč v vsaki državi glasuje tudi en otrok. Njihovi glasovi se seštejejo in predstavljajo skupno glasovanje otroške žirije.

Bolgarski oboževalci so Lino izbrali za najljubšo izvajalko otroške Evrovizije; za to je prejela tudi posebno priznanje.

Po tekmovalnem delu se je v vlogi sporočevalca glasov predstavil Slovenec, ki živi v Bolgariji, Nikola Petek.

Pesem Evrovizije za otroke je veliki mednarodni dogodek, ki pod okriljem EBU-ja (Evropske zveze radiotelevizij) poteka že od leta 2003, letos pa je bil na sporedu že trinajstič. Ker gre za mlajšo sestro slavne Pesmi Evrovizije, so tudi pravila podobna, nastopajo pa lahko otroci, stari od 10 do 15 let. RTV Slovenija se je lani prvič predstavila na tem tekmovanju, ko nas je zastopala Ula Ložar, ki je po uspešnem nastopu zasedla 12. mesto.

Prvi zmagovalec izbora Pesem Evrovizije za otroke je bil 11-letni Dino Jelušič iz Hrvaške, ki je slavil s skladbo Ti si moja prva ljubav. Prvi izbor je bil v danskem Köbenhavnu, gostitelji tekmovanja pa so do zdaj bili Lillehammer (Norveška), Hasselt (Belgija), Bukarešta (Romunija), Rotterdam (Nizozemska), Lemesos (Ciper), Minsk (Belorusija), Erevan (Armenija), Amsterdam (Nizozemska), Kijev (Ukrajina) in Marsa (Malta).

PV


1. mesto: Malta: Destiny Chukunyere – Not My Soul 

3. mesto: Slovenija: Lina Kuduzović – Prva ljubezen