Vaši vrstniki med begunci

22. 10. 2015

Že od ene največjih katastrof v zgodovini človeštva, 2. svetovne vojne, ni bilo tako množičnega vala beguncev. Med njimi je tudi veliko vaših vrstnikov.


Begunci čakajo na hrvaško-srbski meji, na slovensko-hrvaški meji, na slovensko-avstrijski meji ... Noči postajajo čedalje bolj mrzle in veliko jih spi na prostem. Prehlajeni so, muči jih vročina, premočeni so, premraženi in lačni. To so ljudje, ki so stisnjeni v kot.

Pot beguncev
Trenutno sta v Turčiji dva milijona beguncev, od petka je iz Turčije v Grčijo prišlo 300 000 ljudi, iz Grčije v Makedonijo 5000, včeraj je iz Makedonije v Srbijo prišlo 7000 beguncev, iz Srbije na Hrvaško pa 6000. V Slovenijo je prišlo približno 5000 prebežnikov.

Jasno je, da ob tolikšnem številu ljudi, ki še prihajajo, zidovi ne bodo pomagali, temveč bodo le stopnjevali napetost, saj si bo velikanska količina ljudi poskušala čim prej utreti pot do severnih držav.

Kako pomagati
Veliko beguncev, ki so prišli v Slovenijo, je moralo to noč prebiti pod (ne)milim nebom ter na blatnih in mrzlih tleh v Rigoncah. Če želite pomagati, predstavniki Rdečega križa sporočajo, da primanjkuje predvsem odej, toplih oblačil in obutve. Potrebujejo tudi sanitetni material (gaze, obliže, povoje, vato, preveze ...), saj ljudje na dolgotrajni poti dobivajo odrgnine in žulje.

RK

Množica beguncev gre prek Slovenije.
Kaj se je dogajalo z begunci v preteklih dneh?