Val beguncev

28. 9. 2015

Zakaj ljudje zapuščajo domovino in kam si želijo?


Največ beguncev je iz Sirije, kjer že štiri leta divja državljanska vojna. To je vojna, v kateri se spopadajo skupine znotraj države. Vojne razmere je izrabila še skrajna skupina, imenovana Islamska država, ki si želi ustanoviti svojo državo in z nasiljem uveljaviti svoja pravila.  

Kar štiri milijone ljudi je zapustilo domovino. Večina jih biva v begunskih taboriščih v sosednjih državah, največ v Turčiji in Libanonu, preostali pa so se odpravili proti Evropi.      

Zaradi spopadov domovino zapuščajo tudi Iračani in Afganistanci. Najbolj jih je prizadela ameriška vojna proti terorizmu. Znotraj držav pa veliko nemirov povzročajo tudi skrajne skupine, predvsem v Pakistanu. Že nekaj časa begunci v prepolnih čolnih prihajajo na jug Italije, letos pa jih je zelo veliko priplulo tudi na grške otoke.  

In prav ti so se napotili proti severu Evrope. Potujejo po različnih poteh, večina pa si jih želi v Nemčijo in skandinavske države. Pravijo, da so to dežele, ki jim lahko omogočijo boljše življenje. Najpogostejši sta dve poti. Največ beguncev gre čez Srbijo in Madžarsko, okoli 3000 pa se jih je pred tednom dni prek Hrvaške na sever odpravilo tudi skozi Slovenijo.      

Večina je že odšla, le 30 oseb je pri nas zaprosilo za mednarodno zaščito. To pomeni, da si želijo poseben status, ki bi jim omogočil bivanje v naši državi in različne oblike pomoči. V naslednjih dneh pričakujemo večje število beguncev, ki bodo prečkali Slovenijo. Nanje se že pripravljajo v številnih zbirnih centrih.

RK