Teroristični napad v Franciji

8. 1. 2015 - Charlie Hebdo

Iz francoskega glavnega mesta prihajajo pretresljive novice o terorističnem napadu na uredništvo francoskega časopisa Charlie Hebdo. Napadalca sta ubila 12 ljudi, med njimi glavne ustvarjalce in urednika. V Franciji je danes dan žalovanja.


Charlie Hebdo ni čisto navaden časopis, kot je naše Delo ali Stop. To je satiričen časopis, kar pomeni, da dejanja politikov, podjetji in verskih skupin prikazuje na oster, zbadljiv način. Ustvarjalci časopisa pogosto uporabljajo karikature, šaljive risbe, ki poudarjajo značilnosti oseb ali dogodkov. 


Poslanstvo časopisa je spodbujati kritično mišljenje bralcev. Njegovi ustvarjalci so namreč prepričani, da so najbolj nevarni prav ljudje, ki ne mislijo s svojo glavo in so nekritični.


Zakaj teroristični napad na Charlie Hebdo?

Pred nekaj časa je časopis objavil karikature preroka Mohameda. V muslimanski veri pa je vsako upodabljanje Mohameda nedopustno, še posebej, če ga prikazujejo na posmehljiv način. Napadalca sta med napadom kričala »Bog je velik« in »Maščevala sva preroka«, zato je napad najverjetneje povezan s karikaturami.


Ljudje po vsem svetu protestirajo proti napadu, saj menijo, da je ena najpomembnejših pravic svoboda izražanja, tiska in medijev. Nekateri so se zbrali tudi na Prešernovem trgu v Ljubljani. Napad so obsodili francoski in muslimanski voditelji, saj pravijo, da takšno nasilje nikakor ni del muslimanske vere.


Osumljenca napada, brata Saida in Cherif Kouachi, naj bi se po zadnjih podatkih skrivala v eni izmed hiš v Parizu. Zdaj policisti brata iščejo od hiše do hiše. 

PP


Kako ravnati, če nas novice prestrašijo?