Življenje ob berlinskem zidu

7. 11. 2014 - Zid ločil številne družine in prijatelje

Berlinski zid je ločil veliko družin. Veliko ljudi na vzhodni strani zidu je ostalo brez dela in zaslužka. Kakšno je bilo življenje tam pred četrt stoletja? Desetletni Tom pozna berlinski zid s številnih slik in iz pripovedovanja babice Karin, ki je živela v zahodnem delu mesta Mödlareuth, ki ga je tudi ločeval zid.

Berlinski zid je padel 9. novembra 1989 po več kot 28 letih. Povod so bila množična zborovanja in protesti, zahteve po svobodi potovanja vzhodnih državljanov, množični pobegi z vzhoda na zahod, deloma prek evropskih prestolnic (npr. Prage) in deloma prek madžarsko-avstrijske meje.

Danes je od berlinskega zidu ostalo le malo. Sled, kjer je stal zid, je na nekaterih mestih še vedno dobro vidna. Večinoma tam danes vodi kolesarska steza.

Tisti, ki so si vedno želeli pisati slogane o miru, svobodi ali ljubezni na berlinski zid, so 25 let po njegovem padcu končno dobili svojo priložnost. V industrijski coni blizu Berlina namreč ležijo številni ostanki zidu, lastniki zemljišča pa zdaj vabijo turiste, naj pišejo in rišejo po ostankih zidu.

PV

Podrobneje o berlinskem zidu si preberi v Infomatu.