Svetovni dan hrane

16. 10. 2014 - 1,5 milijarde ton zavržene hrane

Danes obeležujemo svetovni dan hrane. Svetovno povpraševanje po hrani naj bi se do leta 2050 povečalo za 70 %, povečanje uporabe biomase pa bo pomenilo tudi velik pritisk na kmetijstvo. V ospredju je zato vprašanje, kako nahraniti svet, ne da bi škodovali okolju. 805 milijonov je lačnih, istočasno pa razvite države zavržemo ogromne količine hrane.

803 milijoni lačnih
Nakup hrane za marsikoga že predstavlja veliko finančno breme, vse več ljudi si ne more redno privoščiti dostojnega obroka. Po ocenah Svetovne organizacije za hrano in kmetijstvo (FAO) so na svetu zaradi pomanjkanja hrane lačni že 803 milijoni ljudi, to je vsak deveti Zemljan. Številka je še višja, če vključimo tudi tiste, ki trpijo sezonsko pomanjkanje hrane, ali tiste, ki ne uživajo dovolj pestre, mešane prehrane, ki zadostuje vsem energijskim in hranilnim potrebam za zdrav razvoj in dnevne aktivnosti. Zaradi podhranjenosti ima kar 26 odstotkov otrok na svetu zastoj v rasti, na leto pa zaradi nje umreta dva milijona otrok. V zadnjem desetletju se je število lačnih ust po svetu sicer zmanjšalo za več kot 100 milijonov.

Razviti svet: 1,5 milijarde ton zavržene hrane
Največ lačnih ljudi, kar 70 odstotkov, živi v Afriki, Aziji, Latinski Ameriki in na Bližnjem vzhodu, medtem pa se v razvitem svetu pojavlja vprašanje odvečne in zavržene hrane, s katero bi lahko brez težav nahranili čisto vsa lačna usta. Na svetu vsako leto pridelamo štiri milijarde ton hrane, tretjina te hrane, kar 1,5 milijarde ton, pa konča v smeteh.

Pri zmanjševanju količine odpadkov prispeva vsak že doma
Problematiko velikih količin zavržene hrane ne bo mogoče rešiti brez globalnih sprememb v odnosu do odpadkov hrane in hrane nasploh. Po podatkih slovenskega statističnega urada je v Sloveniji leta 2011 nastalo za skoraj 168.000 ton odpadne hrane oziroma kar 82 kilogramov odpadne hrane na vsakega prebivalca. To pa je preveč! O hrani v smeteh smo poročali tudi v Infodromu.

Začne se že v vrtcih in šolah
Otroci v vrtcih in šolah najpogosteje zavračajo zelenjavo (71 odstotkov), kar je potrjujejo tudi druge raziskave, ki kažejo, da je zelenjava med najbolj nepriljubljenimi jedmi med otroci in odraslimi nasploh.

Opomin o lačnih ljudeh
Organizacija Združenih narodov (OZN) je 16. oktober leta 1976 razglasila za svetovni dan hrane. Letos poteka pod geslom Družinsko kmetovanje: Nahranimo svet, skrbimo za planet. Glavni namen svetovnega dneva hrane je osveščanje globalne in lokalne javnosti, da po svetu še vedno živi veliko ljudi v pomanjkanju te osnovne dobrine.

PV