Umivanje rok je pomembno

15. 10. 2014 - Umivanje rok preprečuje bolezni

Umivanje rok je osnovni in najpreprostejši ukrep pri preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni. Na naših rokah ostanejo različni mikrobi, ki jih dobimo ob dotikanju različnih površin kot so kljuke, gumbi v dvigalih, ograje, igrala … Ob današnjem svetovnem dnevu umivanja rok pojasnjujemo, kako pravilno umivanje rok preprečuje številne bolezni in zakaj so ženske bolj pridne pri umivanju rok po obisku stranišča.

Kdaj naj si umijem roke?
Velja si zapomniti, da je treba roke umiti takoj, ko se umažejo. Še posebno skrbno umivamo roke pred pripravo jedi, pred jedjo, po uporabi sanitarij, po kihanju, kašljanju in dotikanju telesnih izločkov, po prijemanju živali ali živalskih iztrebkov, po stiku z bolnikom. Le tako lahko preprečimo, da se v hrano, ki jo pripravljamo, iz našega okolja ne prenesejo povzročitelji različnih bolezni, in da z dotikanjem posameznih predelov telesa na ali v naše telo ne zanesemo mikrobov.

Pravilno umivanje rok
Za umivanje rok uporabimo tekočo toplo pitno vodo in milo. Roke milimo vsaj 10 do 15 sekund, bolj kot čas pa je pomembno, da namilimo vse predele rok in milo dobro speremo. Drgnemo dlan ob dlan, dlan in hrbet roke, s sklenjenimi rokami z dlanjo proti dlani medprstne prostore, posebej zdrgnemo oba palca, konice prstov z nohti in zapestje. Z umitih rok temeljito speremo milo in roke dobro osušimo.

Je roka res čista?
Najpogosteje spregledani oziroma spuščeni predeli rok pri umivanju so konice prstov, palec in predel med prsti. Morda bo sprva potrebno nekaj vaje, a kmalu nam bo pravilno umivanje rok prišlo v navado.

Moški večji packi
V okviru raziskave, izvedene v štirih večjih mestih po vsej Sloveniji, so ugotovili, da so higienske navade Slovencev slabe. Raziskovalce je zanimalo, kako si posamezniki umivajo roke po uporabi javnih stranišč. Skrb vzbujajoče je dejstvo, da si kar vsak tretji moški in vsaka deseta ženska rok po uporabi stranišč ne umije. Do podobnih ugotovitev so prišli tudi raziskovalci v tujini.Prav zato, ker ne poznamo higienskih navad ljudi, s katerimi se vsak dan rokujemo, neposredno ali prek različnih predmetov, ki se jih dotikamo (kljuke, nakupovalni vozički ...), je še toliko pomembnejše,da si sami čim pogosteje in pravilno umivamo roke.  

Boljša higiena, manj bolezni
UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija sta nedavno predstavila podatke in opozorila, da je v 2013 umrlo več kot 340.000 otrok, mlajših od pet let, oziroma skoraj 1000 otrok vsak dan zaradi z drisko povezanih bolezni, ki so posledica onesnažene vode, neustreznih sanitarij in slabe higiene. Ebola je močno ohromila izvajanje osnovne zdravstvene oskrbe v najbolj prizadetih državah, zato je umivanje rok še toliko bolj pomembno pri preprečevanju z drisko povezanih bolezni.

Aktivnosti ob svetovnem dnevu
Na Šri Lanki bo v množičnem umivanju rok sodelovalo več kot 38.400 dijakov z 96 šol skupaj s političnimi predstavniki in splošno javnostjo. V Libanonu bo na stotine uporabnikov mobilnih telefonov prejelo sporočilo »Ohranite svoje zdravje: umivajte roke«, v Maliju bo potekala medijska kampanja s številnimi dogodki in delitvijo mil v šolah. Številna obeleževanja so napovedana tudi v Gambiji, Nigeriji, Kambodži in drugih državah.

PV

Podrobneje o pravilnem umivanju rok v Infomatu.