Islamska država

8. 10. 2014 - Teroristična skupina

Razmere ob sirsko-turški meji se vedno bolj zaostrujejo, pred pripadniki skupine Islamska država, ki želi z nasiljem prevzeti oblast, je zbežalo na tisoče ljudi. Mnogo evropskih držav skupaj z ZDA in nekaterimi arabskimi državami pošilja svoja bojna letala v Sirijo in Irak, saj poskušajo njeno nasilje ustaviti.

Islamska država v resnici ni država, ampak teroristična skupina, ki ima približno 30 tisoč pripadnikov. Ti poskušajo svoje cilje doseči z nasiljem, zaradi česar je umrlo že na tisoče ljudi. Cilj te teroristične skupine je ustanoviti svojo državo, v kateri bi vzpostavili svoj red in zelo stroga pravila. Kdor teh pravil ne bi upošteval, bi ga ubili.

Kazen za kršitev strogih pravil ‒ smrt
Pripadniki Islamske države ubijajo in preganjajo vse ljudi, ki ne spoštujejo njihovih strogih pravil. Menijo namreč, da se morajo vsi ljudje obnašati in živeti tako, kot se zdi prav njim. Med drugim morajo biti ženske od nog do glave zakrite, sprehajajo se lahko le v družbi moških, prepovedana sta glasba in ples, ponekod deklice ne smejo hoditi v šolo, omejeno je sporazumevanje z drugimi državami. Mnogi so zato iz Sirije in Iraka pobegnili v sosednje države.

Ozemlje, veliko kot Belgija
Pod nadzorom Islamske države naj bi bilo območje, veliko več kot 33 tisoč kvadratnih kilometrov, po velikosti torej primerljivo z Belgijo. Po nekaterih drugih ocenah naj bi imeli islamisti pod nadzorom 90 tisoč kvadratnih kilometrov veliko ozemlje; približno tako velika je Jordanija.

Druge veroizpovedi prepovedane
Islamska država ne dovoljuje drugih ver razen islama. V Mosulu, kjer je Islamska država krščanstvo razglasila za greh, ki se kaznuje s smrtjo, ni več nobenega katoličana. Številne jezide, pripadnike posebne verske skupnosti, so ubili, ženske javno kamenjali do smrti, nekatere pa skupaj z otroki žive zakopali v množičnih grobiščih.

Muslimani obsojajo Islamsko državo
Veliko muslimanov se ne strinja s pravili Islamske države. Pravijo, da je treba teroristom preprečiti, da bi še naprej pobijali ljudi. Islam, ki je drugo največje verstvo na svetu, namreč ne podpira nasilja. Islamski oziroma muslimanski bog je Alah, pripadniki se imenujejo muslimani, kar pomeni pokorni, beseda islam pa pomeni poslušnost in mir. Sveta knjiga muslimanov je Koran, v njej so tudi natančni napotki za življenje. Na svetu je približno milijarda muslimanov, živijo predvsem na Bližnjem vzhodu, v severni Afriki in v nekaterih delih Azije.

PVKako ravnati, če nas novice prestrašijo?