Naši strokovnjaki proti eboli

30. 9. 2014 - V afriški Gvineji je bila poleti mikrobiologinja dr. Miša Korva

Ebola je od izbruha letos spomladi zahtevala že več kot 3000 življenj. Bolezen se zaradi deževnega obdobja v Zahodni Afriki še bolj širi, saj je oskrba z zdravili ovirana zaradi od obilnega dežja razmočenih in neprevoznih cest.

Mrzlica, ki jo povzroča ebola in se pojavih vsakih nekaj let, je letos veliko bolj množična, kot je bila do zdaj, širiti pa se je začela spomladi, ko smo o tem poročali tudi v Infodromu.

Ebola se prenaša z dotikom
Virus ebole lahko prizadene povsem zdrave ljudi, povzroča pa húdo nalezljivo bolezen, ki se pogosto konča s smrtjo. Virus se je z rastlinojedih netopirjev prenesel na ljudi, zdaj pa se širi med njimi. Prenaša se z dotikom, na primer z rokovanjem. Zato lahko zaradi bolezni umrejo cele družine, kjer člani skrbijo drug za drugega. Pri omejitvi virusa v Gvineji pomagajo številni strokovnjaki in organizacije. Preizkušajo tudi že prva zdravila, ki pa še niso dovolj varna in učinkovita, da bi jih lahko namenili širši uporabi.

3700 otrok zaradi ebole ostalo brez staršev
Od letošnje pomladi je v Zahodni Afriki najmanj 3700 otrok zaradi ebole izgubilo enega ali celo oba starša. Številni takšni otroci se soočajo tudi s tem, da sorodniki zdaj ne želijo skrbeti zanje, saj se bojijo okužbe z ebolo. Zato bo zdaj otrokom, ki so zaradi ebole postali sirote, med drugim pomagal UNICEF.  

SK