Bonton v gledališču

7. 2. 2013

Bonton pravzaprav pomeni lepo vedenje in seveda poznamo več vrst bontona. Mi vam predstavljamo kakšna so pravila lepega vedenja na kulturnih dogodkih.

Bonton zajema pravila sodobnega vedenja v družbi. Prosim, hvala, izvoli, so le nekatere izmed vljudnostnih fraz, ki jih narekuje bonton.

Kako se obnašati v gledališču?


Ko vstopimo v preddverje se pogovarjamo tiho, če koga poznamo, ga pozdravimo mirno. Saj veš, navdušeno mahanje in skakanje ne pride v poštev (to lahko počnemo na nogometnih tekmah). Plašče, jakne in dežnike oddamo v garderobo.


Zelo pomembno je, da nikoli ne zamujamo in tako ne motimo predstave. Prav tako je zaželeno, da gremo pred začetkom na stranišče. Seveda pa med predstavo ne pišemo mobilnih sporočil svojim prijateljem, ampak telefon ugasnemo in ga pospravimo.

Pomembno je, da ves čas pazimo na popolno tišino. Ne odvijamo bombonov, čokoladic… ne žvečimo žvečilk na glas. Raje jih sploh ne žvečimo!

Če smo na glasbeni prireditvi z nogo ne tolčemo ritma in čeprav bi morda želeli prepevati, se zadržimo in pojemo doma.

Zavedati se moramo, da nam vse to omogoča, da kar se da uživamo na prireditvah: v gledališčnih predstavah, na koncertih in tudi v kinu.

Zdaj veš osnovne stvari bontona kulturnega obnašanja in o tem lahko poveš naprej sošolcem in prijateljem, da bodo vedeli tudi oni!