Zakaj so majice tako poceni?

24. 5. 2013

Vsak letni čas prinese nove smernice in nove obleke. Izbira je velika, želje tudi, najugodnejše majice pa stanejo manj kot pet evrov.

Ste že kdaj kupili majico na kateri je pisalo narejeno v Bangladešu? Tam oblačila šiva več kot štiri milijone delavcev. Med njimi je tudi naš lik, recimo ji Reshma, ki na mesec sodeluje pri izdelavi okoli 2000 majic. Koliko mislite, da je njena mesečna plača? Preračunano 50 evrov. Da, prav ste prebrali.

Majice lastnik tovarne proda podjetjem, kot so H&M za približno evro in 30 centov. H&M pa potem majice po svetu prodajajo za 4,95 evra in posledično zasluži ostanek denarja. Podobno počnejo tudi druga podjetja.

Seveda je v interesu lastnika tovarne, da bi čim več zaslužil. V Bangladešu tako pogosto varčuje tako, da za tovarno ne porabi veliko denarja. Tovarne ne obnavlja in posledično ni tovarna varen prostor za delo. Kaj pa država? Zakaj država to dopusti? Tovarne v Bangladešu so na območjih, kjer ne veljajo enaka pravila kot drugje v državi. 

Zato se dogajajo nesreče. Prejšnji mesec se je zrušila tovarna, zaradi česar je umrlo več kot 1000 delavcev. Se spomnite?  Zato so H&M, ZARA in druga podjetja podpisala, da se bodo trudila za boljše pogoje delavcev. Ali bodo pogoji za delavce res boljši, bomo videli.


Kaj lahko storimo mi?


Ko kupujemo nova oblačila, se pozanimajmo, kje in v kakšnih razmerah so nastala. Če prodajalec ne ve, kdo in kako je naredil majico ali hlače, to že ni dober znak.  Prav tako lahko iz naše stare ponošene majice, pod spretnimi prsti, nastane čisto nova modna obleka.


Neža se je skupaj z otroki udeležila delavnice Preobleka društva Smetumet. Kulturno ekološko društvo Smetumet deluje že vse od leta 2007. Prizadevajo si ozaveščati ljudi o kritičnem razmišljanju in problematiki odpadkov ter odnosa družbe do okolja ter soljudi. Društvo Smetumet verjame tudi, da z zmanjševanjem brezglavega nakupovanja zmanjšujemo onesnaženost. Vidite, tako lahko pomagamo tudi Zemlji, saj je ne pokrijemo s tisočimi majicami in hlačami, ki jih sploh ne potrebujemo.

Kaj pravijo Anja Ristič (14 let), Luka Večar (13 let), Blaž Andrašek (14 let), Matija Pušnik (14 let) in Inja Dovšak (12 let)? 

Vas zanima več o društvu Smetumet? Potem klikni tukaj