Najmočnejše živali na svetu

15. 3. 2014

Nekatere živali imajo takšno moč, o kakršni lahko ljudje le sanjamo. Kako bi jih lahko imenovali? Superjunaki? Pike Nogavičke? Petri Klepci?

Živalski svet je res pisan, nepredvidljiv in neverjeten. Živali se morajo vsak dan boriti za preživetje (za vaše hišne ljubljenčke, ki se ves dan pretegujejo na kavču in čakajo, da jim z nasmeškom prinesete kosilo, to ne velja), zato so skozi stoletja razvile različne zmožnosti. Nekatere so zelo hitre, druge odlično vidijo ali vohajo, spet tretje so strupene in tako naprej.

Nekatere živali so izredno močne, saj zmorejo premikati, nositi, vleči ali potiskati izjemno veliko težo, sploh če upoštevamo njihovo velikost in težo. Našteli jih bomo deset. Preverite, ali bi kakšno uganili tudi sami.

OREL
Orel je najmočnejša žival med ptiči, saj lahko med letom dvigne "tovor", ki kar štirikrat presega njegovo telesno težo.

ANAKONDA
Kača anakonda, ki živi v Južni Ameriki, ni strupena, ima pa ta največja kača na svetu drugačno zmožnost - ima izjemno moč. Odrasla kača velikanka tehta okoli 250 kilogramov, prav tako težek plen pa zmore stisniti in zadušiti s telesom.

GRIZLI
Grizli, vrsta rjavega medveda, ki živi v Severni Ameriki, spada med samotarske živali, raje mu ne prekrižajte poti. Odrasli medved lahko dvigne stvar, težko več kot 500 kilogramov (pol tone!). To je zelo veliko, saj sam tehta "le" okoli 200 kilogramov.

VOL
Nič čudnega, da vole pogosto uporabljajo na kmetijah kot delovne živali. Res so izjemno močni, za seboj lahko vlečejo kar 900 kilogramov težak tovor, običajno še po neravnem in zelo zahtevnem terenu.

TIGER
Verjetno na prvi pogled ne bi rekli, da je tiger, za številne ena najlepših živali na svetu, tudi pravi "mišičnjak". A če želi v miru pojesti plen, ki ga je ulovil, mora imeti tudi to spretnost. Okoli tri metre visoko na drevo namreč spravi tudi pol tone težko žival, kar je dvakrat več od njegove teže.

GORILA
Gorile so največje in najmogočnejše med vsemi opicami. Pa ne le to, tudi najmočnejše so. Neverjetno, preberite tole - odrasel samec lahko z rokami dvigne kar 2.000 kilogramov (ali dve toni), kar je približno 30 ljudi! To je približno desetkrat več, kot znaša njegova telesna teža. Bravo!

AFRIŠKI SLON
Po surovi moči pa je najmočnejši sesalec in tudi najmočnejša kopenska žival afriški slon. Ta žival lahko namreč dvigne več kot šest ton težak tovor, nese pa še večjo težo, težko tudi devet ton. Za boljšo predstavo - afriški slon bi lahko nesel kar 130 odraslih moških!

MRAVLJA
Mravlje veljajo za zelo delovne živali. Če jih pogledamo pobliže, pogosto vidimo, da kar naprej nekaj prenašajo. A obstaja posebno močna vrsta mravelj, ki lahko dvignejo in nosijo v ustih stvari, ki se nam zdijo majhne, zanje pa so ogromne. Prenašajo lahko liste, zemljo in druge stvari, ki jih potrebujejo v svojem mravljišču, te pa za kar 50-krat presegajo njihovo težo, ki znaša 500 miligramov ali polovico grama. To je tako, kot bi človek samo z zobmi dvignil tovornjak.

NOSOROŽEC
Hrošč, ki se imenuje nosorožec, lahko dvigne predmet, ki je kar 850-krat težji od njega. Povedano drugače - če bi ljudje imeli njegovo moč, bi lahko dvignili predmet, ki ima kar 65 ton! Pa še ena primerjava - slon s takšno močjo bi lahko na hrbtu nosil 850 svojih prijateljev.

GOVNAČ
Pa še en hrošč za konec. Govnač ni le najmočnejša žuželka, ampak je najmočnejša žival na svetu, če upoštevamo, kako težke stvari lahko dviga glede na svojo težo. Dvigne lahko namreč predmet, ki je več kot tisočkrat težji od njega! Znova primerjava z ljudmi - če bi vaš očka imel takšno moč, bi lahko z rokami potegnil k sebi šest dvonadstropnih avtobusov, polnih ljudi. Neverjetno, kajne?

A. P. J.
Foto: Epa, Wikipedia